Swedavia: Vilkårene er ens for alle

SAS er velkommen til at åbne nye ruter fra Malmø Sturup og få de samme rabatter som lavprisselskaberne. Sådan lyder svaret fra lufthavnsoperatøren Swedavia på kritikken fra SAS om, at Swedavia favoriserer lavprisselskaber.

Det passer ikke, når SAS kritiserer Malmø Sturup Lufthavn for at favorisere lavprisselskaber Ryanair og Wizz Air. Det mener den svenske lufthavnsoperatør Swedavia.

De opstartsrabatter, som Malmø Lufthavn tilbyder til selskaber, som åbner nye ruter, er til gavn for alle parter.

”Vores rabatprogrammer til luftfartsselskaber, som åbner nye ruter, har til formål på både kort og lang sigt, at gavne lufthavnen, passagererne, regionen og de flyselskaber, som vælger at bruge Malmø,” forklarer Klas Nilsson, pressechef hos Swedavia, som driver de største svenske lufthavne.

Hvis SAS gerne vil have de samme rabatter, så står det dem frit for at åbne nye ruter fra den sydsvenske lufthavn.

”Muligheden for at få rabat ved opstart af nye ruter er ens for alle luftfartsselskaber, som ønsker dem,” understreger Klas Nilsson.

Bruger vores penge
Men den forklaring giver Lars Wigelstorp Andersen, direktør for public affairs og infrastruktur hos SAS, ikke meget for.

”At det er lige for alle, er standardargumentet, vi bliver mødt med af de lufthavne, som yder store tilskud til luftfartsselskaber. Det ændrer ikke ved, at Swedavia bruger etablerede selskabers – herunder vores – penge på at finansiere nye ruter, som ikke ville være rentable uden Swedavias gratisprogram,” siger Lars Wigelstorp Andersen og peger på, at Ryanair tidligere har forsøgt sig med at flyve fra Malmø men måtte lukke ruterne igen. Ifølge SAS-direktøren formentlig på dårligere vilkår, end de kan få nu, hvor selskabet opererer otte ruter fra Malmø Sturup.

At SAS skulle åbne nye ruter fra Malmø Sturup ud i Europa og dermed gøre sig berettiget til opstartsrabatterne, giver ingen mening i Lars Wigelstorp Andersens verden.

”Lige så lidt mening, som det giver, at den svenske stat skal hjælpe luftfartsselskaber i Malmø med at konkurrere med luftfartsselskaber i Københavns Lufthavn, giver det mening, at vi skulle begynde at konkurrere med os selv på ruter ud af Malmø. Essensen er, at Swedavia skævvrider et marked, som allerede fungerer i fuld konkurrence,” fastslår public affairs-direktøren.

100.000 danskere
Debatten om Swedavias rabatter er opstået efter at CHECK-IN.dk i sidste uge kunne fortælle, at 100.000 danskere i år forventes at flyve fra Malmø Sturup lufthavnen. Det er mere end tre gange så mange som for bare fire år siden. Generelt oplever lufthavnen en stor passagerfremgang som følge af især Ryanair og Wizz airs lavprisruter.

Men Malmøs succes er betalt af lufthavnens trofaste kunder, som blandt andet SAS. Det mener i hvert fald SAS.

Foto: Peter Phillips

Læs også:

SAS: Malmø’s lavprissucces er betalt af os

100.000 danskere flyver fra Malmø