LATAM Airlines Boeing 767-300ER. (Foto: Antonio Cruz)

Sydamerikas største flyselskab under konkursbeskyttelse

LATAM Airlines Group er i store økonomiske vanskeligheder og har søgt om konkursbeskyttelse i USA for moderselskabet og en række datterselskaber.

Sydamerika er coronapandemiens nye epicenter, og coronakrisen har fået store økonomiske konsekvenser for sydamerikansk luftfart.

Det seneste offer for krisen er Latinamerikas største flyselskab LATAM Airlines Group, som tirsdag så sig nødsaget til at søge om konkursbeskyttelse i USA – den såkaldte Chapter 11-beskyttelse – for selskabet og dets datterselskaber i Chile, Peru, Colombia, Ecuador og USA. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Vi har gennemført en række vanskelige foranstaltninger for at afbøde virkningen af ​​denne hidtil usete krise for branchen, men i sidste ende repræsenterer denne vej den bedste mulighed,” sagde LATAM’s koncernchef Roberto Alvo i en erklæring.

LATAM vil fortsætte med at flyve, mens det er under konkursbeskyttelse, og dets datterselskaber i Argentina, Brasilien og Paraguay er ikke omfattet af Chapter 11-beskyttelsen.

Delta er største aktionær
Det amerikanske flyselskab Delta Air Lines er den største aktionær i LATAM, efter at Delta sidste år købte 20 procent af den sydamerikanske luftfartskoncern for 1,9 milliarder dollar (13 milliarder kroner).

LATAM siger, at det har sikret finansiering fra andre større aktionærer, heriblandt Qatar Airways, for op til 900 millioner dollar (6,15 milliarder kroner). Qatar Airways ejer 10 procent af LATAM.

”I det omfang, loven tillader det, vil gruppen byde andre aktionærer velkommen, som er interesseret i at deltage i denne proces om at yde yderligere finansiering,” meddeler LATAM.

I drøftelser med Brasiliens regering
LATAM blev dannet, da det chilenske flyselskab LAN blev fusioneret med det brasilianske flyselskab TAM i 2012, og LATAM siger, at det brasilianske datterselskab er i drøftelser med den brasilianske regering om de næste skridt og økonomisk støtte til operationer i landet.

LATAM-selskaberne opererer tilsammen en flåde på cirka 330 fly, og selskabet fløj sidste år med over 74 millioner passagerer.

Avianca har også søgt om konkursbeskyttelse
For to uger siden søgte et andet stort latinamerikansk flyselskab, Avianca, ligeledes om konkursbeskyttelse i USA, hvor moderselskabet Avianca Holdings er registreret.

Avianca er Latinamerikas tredjestørste og verdens næstældste flyselskab. Selskabet har de seneste år været i økonomiske vanskeligheder, og problemerne er blevet forværret som følge af coronakrisen.

 

Relaterede artikler:

Verdens næstældste flyselskab i betalingstandsning

LATAM forlader oneworld før tiden

Sydamerikas største flyselskab skifter navn