Syg flykaptajn besvimede på flytoilettet

Et Dash 8-400 passagerfly fra lettiske airBaltic måtte i søndags returnere til Riga Lufthavn, da flykaptajnen pludselig blev syg og besvimede.

Flere eksperter vurderer, at de første pilotløse fly vil være klar til operation i 2030. Men indtil da er der en årsag til, at der altid er to piloter på i cockpittet på kommercielle flyvninger.

I sjældne tilfælde sker det, at en af piloterne bliver ramt af sygdom undervejs på flyvningen, således at det ikke er muligt på forsvarlig vis at varetage opgaverne i cockpittet.

En sådan hændelse indtraf i søndags, da et Dash 8-400 fly fra airBaltic var undervejs fra Riga til Moskva-Domodedovo lufthavnen med 64 passagerer og fire besætningsmedlemmer ombord.

Kort efter starten fra Riga International Airport følte kaptajnen på flight BT416 sig utilpas og valgte at gå ind på flyets toilet, hvorefter han besvimede. Blandt passagererne var en sygeplejerske til stede, der tilså kaptajnen, mens andenpiloten øjeblikkeligt valgte at returnere til Riga, hvor flyet kort tid efter landede sikkert. Det rapporterer Aviation Herald.

Afgang blev aflyst
Efter landingen i Riga International Airport blev flykaptajnen bragt til hospitalet, mens airBaltic valgt at annullere flyafgangen, der havde planmæssig afgang kl. 22.45.

Passagerer ombord på flyet har overfor lokale nyhedsmedier oplyst, at andenpiloten 30 minutter inde i flyvningen over flyets højttaleranlæg informerede om, at hans kollega var blevet syg, og at det var nødvendigt at returnere til Riga.