Sygeplejersker overtog kabinen ved landing

Piloter foretog landing efter melding om syg person om bord. Først efter landingen fandt de ud af, at det var flyets eneste stewardesse, der var syg.

De låste, armerede cockpitdøre, som blev indført på passagerfly efter terrorangrebene i USA i 2001, skal beskytte piloter mod, at terrorister, flykaprere eller andre personer trænger ind i cockpittet. Men den låste cockpitdør er også til besvær og kan direkte være til fare for sikkerheden, hvilket der har været adskillige eksempler på i årenes løb.

Mest kendt er den tragiske begivenhed i 2015, hvor en pilot på et Airbus A320-fly fra Germanwings bevidst styrtede flyet ind i et bjerg og tog 149 mennesker med sig i døden, mens den anden pilot desperat bankede på døren for at komme ind cockpittet igen.

Der blev banket på døren
Forleden spillede den låste cockpitdør igen en rolle i en nødsituation om bord på et fly. Episoden udspillede sig i Canada, hvor et fly af typen Havilland Dash 8-100 fra Wasaya Airways den 23. april var på vej fra Sioux Lookout til Thunder Bay i provinsen Ontario med 27 personer om bord.

Omkring 12 nautiske mil før landing blev der banket på cockpitdøren. Piloterne åbnede ikke døren, men kontaktede kabinen via den interne telefon og blev informeret om, at der var en syg person ombord.

Piloterne udsendte derefter det internationale nødsignal PAN PAN og anmodede om, at lægehjælp mødte flyet ved landing. Flyet fortsatte og gennemførte en sikker landing i Thunder Bay. Først efter landingen gik det op for piloterne, at den syge person ikke var en passager, men derimod flyets eneste stewardesse.

To sygeplejersker ombord
Ifølge den canadiske havarikommission var det to sygeplejersker blandt passagererne, der sørgede for at yde førstehjælp til stewardessen under landingen. Det fremgår ikke, om det var sygeplejerskerne, der talte med piloterne over den interne telefon.

Wasaya Airways er et regionalt canadisk flyselskab, der betjener en række små, isolerede samfund i Ontarioprovinsen, som især bebos af Canadas oprindelige befolkning. Selskabet har en flåde på 18 fly, hvor Dash 8 med 37 sæder er de største, efterfulgt af en række Beech 1900D-fly med 18 sæder.

 

Relaterede artikler:

Låst ude af cockpittet

Medie: Pilot var låst ude af cockpittet før styrtet

Rundspørge om ‘to personer i cockpittet’ -anbefaling