Syv luftfarts-overenskomster faldet på plads

Mens overenskomstforhandlingerne mellem SAS og fagforeningen for selskabets stewardesser er gået i hårdknude, er syv andre luftfartsoverenskomster blevet fornyet.

Som beskrevet her på CHECK-IN.dk tidligere på ugen, så er overenskomstforhandlingerne mellem SAS og selskabets danske kabinepersonale gået fuldstændig i hårdknude. Først forhandlede parterne frugtesløst. Så satte man hinanden stævne i Forligsinstitutionen. Men selv med forligsmanden som mægler var det slut efter et døgn. Selv den tålmodige forligsmand måtte erkende, at det ser meget svært ud at få enderne til at mødes. Nu venter parterne på om forligsmanden synes det er værd at tage en ny runde, eller om han nøjes med at trække en fællesoverenskomst ned over hovedet på parterne.

Anderledes smertefrit er det forløbet med at lande nye overenskomster for andre grupper af danske piloter, stewardesser og stewarder.

Således har fagforbundet Flyvebranchens Personale Union (FPU) i de forgangne måneder indgået i alt syv nye overenskomster for flyvende personale i i alt fem danske luftfartsselskaber uden at parterne har skullet forbi Forligsinstitutionen.

Mere frihed
Hos Primera Air har både piloter og kabinepersonale fået nye overenskomster. Det samme er tilfældet i Sun-Air. Hos fragtflyselskabet Star air har man ingen stewardesser, men kun piloter ansat. De har sammen med piloterne i North Flying og kabinepersonalet i Cimber A/S fået forhandlet nye overenskomster hjem.

”Der er ikke lavet de samme forbedringer på alle aftalerne, men blandt de resultater vi fik var forbedringer på pension, forhøjelse af forsikringssum, indførelse af særlig opsparing, mere frihed og bedre planlægning af frihed samt forhøjelse af faste og variable tillæg,” fortæller formand for Flyvebranchens Personale Union, Thilde Waast, til CHECK-IN.dk.

Faldt til jorden
Flyvebranchens Personale Union er en del af Serviceforbundet og med i ”LO-familien”. Det danske SAS-kabinepersonale er organiseret i Cabin Attendants Union (CAU). De samarbejder med Thomas Cook Airlines Cabin Unionog Jet Time Cabin Union i Cabin Union Denmark, som er en del af FTF-familien.

Cabin Union Denmark og FPU arbejdede sidste år på en fusion. Den var primært drevet af CAU’s ønske om at komme ind under LO-paraplyen, da man mente, at man ville stå stærkere, hvis man stod under samme faner som blandt andet 3F og HK. De to fagforbund organiserer handlingmedarbejderne i SAS. Og CAU så en mulighed for at forbundene kunne lave sympatistrejker.

Men det projekt faldt til jorden, da kollegerne i Thomas Cook og Jet Time bakkede ud af projektet.