En Airbus A330 fra Thomas Cook Airlines. Foto: Thomas Cook Airlines

Thomas Cook suspenderer salg af flyselskaber

Thomas Cook har sat salget af koncernens flyselskaber på pause efter aftale om kapitaltilførsel fra kinesisk investor på over seks milliarder kroner.

Det har længe været kendt, at den gældsplagede europæiske rejsekoncern Thomas Cook forsøger at finde en køber til sine fire flyselskaber – heriblandt muligvis også Thomas Cook Airlines Scandinavia.

En række flyselskaber og kapitalfonde har ifølge rapporter i britiske medier vist interesse for at købe hele eller dele af Thomas Cooks flyvirksomhed – heriblandt IAG, Lufthansa, Virgin Atlantic, easyJet, Ryanair og kapitalfondene Indigo Partners og Triton.

I denne uge meddelte Thomas Cook imidlertid, at den kinesiske investor Fosun er parat til at pumpe 750 millioner pund (svarende til cirka 6,2 milliarder danske kroner) i Thomas Cook mod til gengæld at få en forhøjet ejerandel i selskabet.

Kinesere ejer i forvejen 18 procent
Det kinesiske selskab ejer i forvejen ejer 18 procent af Thomas Cook og vil med en kapitalforhøjelse kunne få “en betydelig kontrollerende andel” i turoperatørvirksomheden i Thomas Cook samt en “betydelig minoritetsandel” i koncernens flyselskaber.

Efter bestyrelsens beslutningen om at skaffe ny kapital fra den kinesiske medejere har Thomas Cook nu besluttet at suspendere det mulige salg koncernens flyselskaber – en proces, der blev sat i gang i februar.

“Siden vi indledte den strategiske gennemgang, er driftsmiljøet på det europæiske rejsemarked blevet gradvist mere udfordrende. Det har påvirket koncernens underliggende finansielle position og dets evne til at gennemføre et frasalg af flyselskaber eller turoperatørvirksomheden enten helt eller delvist på en måde, der giver tilfredsstillende værdi for koncernen og dens interessenter,” skriver selskabet i en pressemeddelelse.

”Den strategiske gennemgang af koncernens flyselskaber er sat på pause, mens resultatet af refinansieringen afventes,” hedder det videre i pressemeddelelsen.

Måske et frasalg senere?
Transaktionen er underlagt en række betingelser, herunder godkendelse af aktionærerne i både Thomas Cook-koncernen og Fosun samt de relevante tilsynsmyndigheder. Den kinesiske investor kan ikke eje en majoritetsandel i Thomas Cook-koncernens flyselskaber på grund af EU’s kontrol- og ejerskabsregler.

Air Transport World skriver med henvisning til interne kilder, at det ikke er umuligt, at Thomas Cook efter gennemførelsen af en ​​refinansiering vender tilbage til ideen om at sælge dele af sine flyselskaber til eksterne investorer.

 

Relaterede artikler:

Medie: Virgin Atlantic byder på Thomas Cook

Thomas Cook Airlines Scandinavia øger resultatet

Medie: Thomas Cook vil sælge ud i flyselskab