Air Belgium Airbus A340-300 - reg. OO-ABA. (Foto: Vincent Gys)

Tidligere Finnair-fly skal genrejse belgisk stolthed

Air Belgium har nu fået myndighedernes tilladelse til at flyve med passagerer, og to Airbus A340-fly, der har tilhørt Finnair, skal hjælpe selskabet i luften.

Mens mange flyselskaber er i gang med at udfase deres langdistancefly af typen Airbus A340-300, så er der tilsyneladende stadig et marked for de brændstofslugende firemotorers fly.

Således har det nystartede flyselskab Air Belgium valgt Airbus A340 som flytype til den kommende rute mellem Bruxelles-Charleroi og Hong Kong. Selskabet har i begyndelsen af marts fået leveret de to første fly, og endnu et fly er på vej.

Flyene har fået indregistreringen OO-ABA og OO-ABB, og begge fly blev leveret direkte fra fabrikken i Toulouse til Finnair tilbage i 2007. Herefter var flyene på en 10-årig leasingkontrakt hos det finske flyselskab, før de blev taget ud af drift i 2016 i takt med, at Finnair løbende fik leveret de nye A350´ere.

I sidste uge fik Air Belgium sin driftstilladelse fra de belgiske luftfartsmyndigheder, og i løbet af få dage ventes billetsalget blive åbnet, således at det første fly kan komme på vingerne i slutningen af april.

Mere belgisk end Brussels Airlines
De nye Air Belgium-fly er malet i de belgiske farver, og nu er der mulighed for at bringe noget af den nationale stolthed tilbage til luftfarten. Det er nemlig en kendt sag, at Brussels Airlines, der blev etableret på resterne af SABENA, der krakkede i 2001, er hårdt presset af Lufthansa, der ejer selskabet i dag.

Tyskerne har for nylig skiftet topledelsen i selskabet, og der er vedvarende rygter om, at flyselskabet på sigt skal skifte navn til Eurowings, da det er hjemmehørende i netop den forretningsenhed i Lufthansa-koncernen.

Det er ikke første gang, at et flyselskab i Belgien kalder sig Air Belgium. Oprindeligt fløj Air Belgium som et charterflyselskab fra 1979 og frem til 2000, hvor hovedaktiviteterne et par år forinden var blevet solgt til Airtours, der i dag hedder Thomas Cook Airlines.

Air Belgium er etableret af Niky Terzakis, der er tidligere administrerende direktør for fragtflyselskabet TNT i Belgien. Selskabet har en startkapital på 20 millioner euro, eller hvad der svarer til 150 millioner danske kroner. Majoriteten af Air Belgium ejes af belgiske og europæiske aktionærer, men der er også asiatiske kapitalinteresser i selskabet.

 

Relaterede artikler:

Hong Kong-flyvninger fra lavprislufthavn

Hong Kong er første destination for Air Belgium

Finnair-fly til nyt belgisk flyselskab

Nyt belgisk flyselskab vil flyve til Asien