Tidligere Sterling-konkurser har kostet lønmodtagerne 167 mio.

Tidligere Sterling-konkurser besætter første- og tredjepladsen på top10-listen over Danmarks største konkurser. I alt har Sterling-selskabers konkurser kostet Lønmodtagernes Garantifond 167 mio. kroner.

At et selskab med Sterling i sit navn er gået konkurs er langt fra første gang. De overtroiske vil måske ligefrem mene, at navnet er forhekset. For på listen over Danmarks ti største konkurser finderman Sterling-navnet to gange, på første- og tredjepladsen.

Samtidig går ottendepladsen til en virksomhed, der blev trukket med ned sidste gang Sterling-navnet var en tur i skifteretten i 2008. Sterling-konkurserne har indtil nu samletkostet lønmodtagerne i alt 167 mio. kroner.

Det viser en opgørelse fra Lønmodtagernes Garantifond.

Suverænt største
Da Sterling Airlines i oktober 2008 gik konkurs rev det 1.240 medarbejdere med i faldet, som Lønmodtagernes Garantifond udbetalte i alt 92,3 millioner kroner til. Det er således Danmarkshistoriens suverænt største konkurs med mere end 30 mio. kroner ned til nummer to, Stålvalseværket i Frederikssund, hvis konkurs i 2002 kostede LG 61,5 mio. kroner.

På tredjepladsen dukker Sterling-navnet op igen. Denne gang i form af charterflyselskabet Sterling Airways, der måtte dreje nøglen om i 1992, 30 år efter at Tjæreborg-præsten Eilif Krogager havde etableret selskabet for at kunne flyve danske charterrejsende sydpå til grisefester i Spanien. Sterling Airways efterlod 967 medarbejdere uden arbejde. Det kostede LG 54,6 mio. kroner.

Annus horibilis
Sterling-konkursen fra 2008 har også sat sit præg på listens ottendeplads. Her finder vi Essential Aircraft Maintenance Service, hvis 213 medarbejdere servicerede Sterling-flyene. De fik i alt 22 mio. kroner fra Lønmodtagernes Garantifond.

2008 var et værre ”annus horibilis” for Lønmodtagernes Garantifond, når det kommer til luftfart. For 2008 var også året, hvor handlingselskabet Nordic Aero måtte smide håndklædet i ringen. Det kostede lønmodtagerne 21,9 mio. kroner.

I forbindelse med den aktuelle Cimber Sterling-konkurs har LønmodtagernesGarantifond fået oplyst, at alle månedslønnede skulle have fået løn for april måned 2012. Herudover er omkring 200 af i alt 825 medarbejdere for nylig blevet opsagt, men dog ikke fritstillet.

Med disse tal er det mere end sandsynligt, at Cimber Sterling-konkursen også havner i LG´s top10-liste, med mindre det lykkes for kuratellet at sikre beskæftigelse for hovedparten af de ansatte gennem en rekonstruktion med en ny ejer.