Stockholm-Arlanda. (Foto: Victoria Ström | Swedavia)

Fortsat minus i svenske lufthavne

Genopretningen af flytrafikken går langsomt i Sverige. Lufthavnsoperatøren Swedavia havde i årets første kvartal en beskeden passagervækst, men regnskabet viser trecifret millionunderskud, trods øget omsætning.

I de første tre måneder af 2024 var der i de svenske lufthavne, som drives af Swedavia, i alt 6,7 millioner passagerer. Det svarer til en vækst på knap én procent i forhold til samme periode i fjor.

Sammenlignet med aktiviteten i første kvartal 2019, som var før coronakrisen, er der tale om et markant fald. Passagertallet er blot på 76 procent af niveauet fra før pandemien. Dermed er der sket en langsommere genopretning af trafikken i Sverige i forhold til de fleste andre lande i Europa.

Til sammenligning havde Københavns Lufthavn i de første tre måneder af 2024 en vækst i passagertallet på 11 procent. Ifølge ACI Europe steg passagertallet i de europæiske lufthavne i første kvartal med 10,9 procent i forhold til i fjor.

Flere udenrigspassagerer
Det er den internationale trafik, som sikrede en mindre vækst i de svenske lufthavne i de seneste måneder. I kvartalet steg antallet af passagerer på ruter til udlandet med 4,9 procent. Derimod fortsætter indenrigstrafikken med at falde, og der var 8,2 procent færre rejsende på indenrigsruterne i årets første tre måneder.

Swedavia fremhæver da også, at den internationale trafik viser fremgang. Især glæder men sig over, at den oversøiske trafik til USA er ved at vende tilbage.

”Vi styrkede vores udbud af ruter og destinationer i løbet af kvartalet. I løbet af sommeren vil passagererne kunne vælge mellem op mod 30 ugentlige afgange til en række destinationer i Nordamerika,” siger Jonas Abrahamsson, koncernchef i Swedavia.

Han fremhæver, at flyselskaber og rejsearrangører indikerer, at bookingtallene for sommeren er gode. Det er især fra Arlanda-lufthavnen nær Stockholm, at antallet af udenrigsruter er i vækst.

Dæmpet rejselyst
Der er flere årsager til, at genrejsningen af flytrafikken i Sverige halter sammenlignet med andre lande.

En høj inflation har lagt en dæmper på rejselysten. Samtidig rejser mange virksomheder og offentlige institutioner langt mindre med indenrigsfly. Det skyldes blandt andet, at der er fokus på at nedbringe CO2-udslippet, ligesom en del mødeaktivitet er blevet afløst af online-møder.

Samtidig har den svenske passagerafgift gjort det dyrere at rejse med fly. Swedavia har gentagne gange opfordret regeringen til at droppe flyskatten, og noget tyder på, at politikerne har lyttet. Den svenske regering foreslog for et par uger siden, at passagerafgiften fra årsskiftet sænkes, så afgiften næsten halveres.

Den svage udvikling i flytrafikken afspejles også i kvartalsregnskabet. Swedavia havde ganske vist en vækst i omsætningen på 12 procent. til 1.443 millioner svenske kroner. Driftsresultatet viser imidlertid et underskud på 217 millioner svenske kroner, og det er samme niveau som året før. Ifølge Swedavia er årsagen især, at man har hævet beredskabet for at være klar til øget rejseaktivitet i løbet af sommeren.

 

Relaterede artikler:

Sverige vil halvere passagerafgiften fra 1. januar

Swedavia: Risiko for at SAS vil prioritere København

Swedavia: Har mistet hver tredje indenrigspassager