Piloter i cockpit på Norwegian Boeing 737-800. (Arkivfoto: Norwegian | PR)

Forsøger at undgå pilotstrejke hos Norwegian

Overenskomsten mellem Norwegian og selskabets norske piloter udløb for seks måneder siden, og lige nu foregår intense forhandlinger, så det ikke ender i en konflikt op til sommerferien.

Tilbage i juni 2022 lykkedes det Norwegian at lande en ny overenskomstaftale med dengang 688 norske piloter, hvormed man undgik en strejke.

Det gjorde SAS derimod ikke, og det nød Norwegian godt af i sommermånederne, hvor passagertallet og billetpriserne skød i vejret, men konkurrenten styrtblødte.

Norwegians overenskomst med piloterne blev dengang indgået med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2022 og løb frem til den 1. oktober 2023, og parterne har, ifølge det norske medie E24, siden november sidste år forsøgt at nå til enighed om en ny overenskomst. 

Alf Hansen, der er leder af Norwegian Pilot Union (NPU) siger til E24, at der stadig er dialog, og at man håber at komme i mål inden længe, selvom der ikke er sat en deadline på forhandlingerne.

Konflikt i yderste konsekvens
Dermed er der reelt risiko for, at de norske Norwegian-piloter kan komme ud i en strejke, hvilket Alf Hansen, der leder for Norwegian Pilot Union (NPU), da heller ikke vil afvise, selvom han håber på en fortsat dialog og forhandlingsløsning.

“Vi ønsker ikke at skade passagererne og ønsker selvsagt en løsning. Uanset tidspunktet på året flyver vi med mange mennesker, så det er ikke et strategisk valg, at dette pågår nu, og det er fordi selskabet har haft travlt…Bliver man ikke enige, må man til mæglingsinstituttet, og er man ikke enige der, havner man i en konflikt,” siger NPU-formanden til E24.

Ingen usikkerhed i Danmark og Spanien
Norwegian vil i den kommende sommer beskæftige 87 fly, og heraf befinder 42 af disse sig på norske baser i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Dermed vil det i givet fald være halvdelen af produktionen, der kan blive ramt.

På baserne i Danmark og Spanien har Norwegian samlet 29 fly, og disse vil som udgangspunkt ikke blive berørt af en eventuel strejke, da Norwegian allerede har fornyet overenskomstaftalerne med de danske og spanske piloter.

 

Relaterede artikler:

Norwegian indgår aftale med kabinepersonalet

Norwegian indgår ny aftale med 688 piloter

Norwegian-piloter støtter SAS-konflikt