Tomt luftrum over København

Obamas besøg i København ryddede luftrummet og forsinkede lidt mere end 40 fly. Også Aalborg Lufthavn fik besøg af US Air Force.

“Right city – wrong date“ stod der på Greenpeace-aktiviternes banner, da Obama besøgte København fredag den 2. oktober.

Mange rejsende måtte også sande, at de havde valgt den forkerte dato at rejse på. I alt 35 fly blev forsinket om morgenen i forbindelse med Obamas landing i København, mens 6 fly blev forsinket senere på dagen inden Air Force One igen forlod Københavns Lufthavn. Det oplyser Københavns Lufthavn til Ritzau.

Men ikke nok med, at 41 fly blev aflyst. Omkring 100 rejsende nåede ikke deres fly i Københavns Lufthavn p.g.a. omlagte busruter, spærrede veje og forsinkede tog.

Normalt er der stor travlhed i luftrummet over København kl. 07.45 om morgenen. Men det var ikke tilfældet fredag den 2. oktober, da luftrummet blev effektivt ryddet ca. 20 minutter før præsidentens ankomst.

På svenske flygradar.nu er det muligt at følge ruteflyene på trafikken over Sydsverige og Danmark. Flygradar.nu modtager alle radiosignaler fra fly, der benytter sig af en såkaldt “Mode-S/ADS-B-transponder“ og publicerer dem på et kort på hjemmesiden.

Flygradar

Kortet viser, at der kun var 9 fly i luften over det østlige Danmark samt Sydsverige på tidspunktet for Air Force One-landingen i København. På dette tidspunkt vil der typisk være 30 – 35 fly i luften over samme område.

Det var ikke alene Københavns Lufthavn, der havde besøg af fly fra US Air Force. I al hemmelighed landede verden største militære transportfly Lockheed C5-Galaxy i Aalborg Lufthavn fredag morgen. Flyet lettede igen fra Aalborg Lufthavn kort tid efter, at præsident Obama havde forladt København.

Flyvertaktisk Kommando bekræftede overfor Nordjyske, at flyet havde været i Aalborg, men ønskede ikke at kommentere formålet. Tidligere har C5-Galaxy flyene været anvendt rundt omkring i verden ved besøg af den amerikanske præsident. Flyet kan laste adskillige Black Hawk-helikoptere, der anvendes til overvågnings- og sikkerhedsopgaver.