Tore Viking er landet

SAS er det første flyselskab i Europa, der tager det nye Airbus A330 Enhanced fly i brug. Flyet landede onsdag eftermiddag i København Lufthavn efter en flyvetur direkte fra fabrikken i Toulouse.

Der var travlhed på Flyvergrillen i Københavns Lufthavn i går. Rygterne var på forhånd gået om, at rutenummer SK9139 var på vej fra Toulouse til København, og det var ikke en helt almindelig flyvning.

Rutenummer SK9139 dækkede over det første af fire fly af typen Airbus A330-300 Enhanced til SAS. Flyet går også under navnet “242 tons modellen“, fordi det har en maksimal startvægt på 242 tons.

SAS er det første flyselskab i Europa, der modtager 242-modellen, mens amerikanske Delta Air Lines i slutningen af maj måned modtog sit første eksemplar.

Oprindeligt skulle flyet have været leveret noget tidligere, således at det kunne gennemføre premiereflyvningen til Hong Kong, der fandt sted den 10. september. En forsinkelse fra Airbus-fabrikken i Toulouse forhindrede dog dette.

“Vi glæder os meget til at flyet kommer i trafik. Det skal først igennem en PDM (post delivery maintenance, red.), hvor det skal have tilpasset udstyret til de øvrige fly i flåden,“ forklarede pressechef Trine Kromann-Mikkelsen onsdag eftermiddag til CHECK-IN.dk.

Det nye fly med registreringen LN-RKR blev fløjet til Københavns Lufthavn af piloterne Henning Hasle og Thomas Lunding.

Forbedret rækkevidde
Ordren på de fire Airbus A330-fly blev offentliggjort den 25. juni 2013 på et pressemøde i Oslo – i øvrigt samme dag som Norwegians koncernchef Bjørn Kjos sammen med dele af det norske pressekorps satte kursen mod Seattle for at hjembringe selskabets første Dreamliner-fly.

SAS ordren fra 2013 omfattede otte Airbus A350-900 XWB fly samt de fire A330-300 Enhanced fly.

Det nye langdistancefly fra Airbus har fået en 930 kilometer længere rækkevidde, således at det kan flyve 11.750 kilometer nonstop. Herudover er brændstofforbruget reduceret med omkring to procent.

Listeprisen på 242-tons varianten af Airbus A330´eren er på 253,7 mio. dollars, hvilket svarer næsten 1,7 mia. danske kroner.

Ved udgangen af august måned var der i alt registreret 731 ordrer på Airbus A330-fly, hvoraf 612 er leveret og 602 stadig er i drift.