Foto: Havarikommissionen.

Trailer kørte ind i SAS-fly

En tre ton tung trailer fra Københavns Lufthavn beskadigede kort før jul et CRJ900-fly fra Cimber. Flyet er stadig ude af drift.

Sløseri med at fastgøre en trailer forsvarligt til en traktor medførte i december sidste år store skader på et CRJ900-fly, der holdt parkeret i Københavns Lufthavn.

Fredag den 16. december skulle en medarbejder fra Københavns Lufthavne A/S med en traktor transportere en trailer med røntgen-udstyr gennem lufthavnen. Han fik dog ikke sat en såkaldt sikkerhedswire fast mellem traktoren og den tre ton tunge trailer inden han kørte fra den østlige til den vestlige del af lufthavnen. Den normale split var sat i, men den røg sandsynligvis op, da traktoren med omkring 40 kilometer i timen passerede et bump på en servicevej ud for standplads A14.

Traileren rev sig i hvert fald løs fra traktoren og kørte direkte over mod bagenden af et CRJ900-fly fra SAS-datterselskabet Cimber A/S, som stod parkeret ved standplads A17.

Overvågningsbilleder viser traileren på afveje. Foto: Havarikommissionen.

Chaufføren opdagede først at traileren var hoppet af, da han hørte et ordentlig brag. Det var da den tonstunge trailer ramte CRJ900-flyet på venstre side bag den ene motor. Traileren borede sig ind i skroget på flyet. På ulykkestidspunktet var flyet ved at blive lastet med bagage og passagererne var på vej ombord.

Taget ud af drift
Havarikommissionen slår fast, at chaufføren har overtrådt Færdselslovens paragraf 67, stk. 3. Den lyder således:

”Føreren af et køretøj skal til enhver tid være opmærksom på, at køretøjet og eventuelt påhængskøretøj er i forsvarlig stand, særligt at styre-, bremse-, signal- og tegngivningsapparater samt lygter virker forskriftsmæssigt og sikkert, og at tilkoblingen til eventuelt påhængskøretøj er forsvarlig.”

Flyet med registreringen OY-KFF er fra 2009 og blev anvendt af Cimber A/S for SAS. Det har siden ulykken været taget ud af drift og afløst af et CRJ900-fly fra det spanske selskab Air Nostrum. Ulykkesflyet er blandt de 11 CRJ900-fly, som SAS i forbindelse med salget af Cimber A/S til City Jet sælger videre til et leasingselskab i takt med at City Jet modtager nye CRJ900-fly.

 

Relaterede artikler:

SAS henter spansk vikarfly ind igen

Nyere SAS-fly benyttes til reservedele