Boeing 737 fra Primera Air i Aarhus Lufthavn (Foto: Aarhus Lufthavn)

Transporttid til lufthavnen bekymrer ikke danskerne

Aarhus Lufthavn har undersøgt, hvad danskerne mener om den maksimale transporttid til lufthavnene. To ud af tre accepterer en transporttid på en time.

Aarhus Lufthavn har sat sig for at undersøge, hvor meget transporttiden til lufthavnene betyder for danskere. Analysen er gennemført som en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse i et samarbejde mellem Aarhus Lufthavn og Analyse Danmark, og det er svar fra samlet 1.041 respondenter, der ligger til grund for mini-analysen.

I undersøgelsen indgik følgende spørgsmål: Hvor meget transporttid må der efter din mening være til en dansk lufthavn i forbindelse med private rejser?”

Den største gruppe af de adspurgte danskere – svarende til 33 procent – svarede, at der maksimalt må være en times transport til lufthavnen, når man skal rejse privat. Et svar der kommenteres af administrerende direktør Peter Høgsberg i en pressemeddelelse, der understøtter analysen.

”Aarhus Lufthavn er i mange år blevet skudt i skoene, at vi ligger alt for langt væk fra centrum af Aarhus  – helt ude på Djursland. Det er blevet til en form for selvopfyldende profeti blandt østjyder, selv om faktum er, at det tager 35 minutter at køre fra hjertet af Aarhus til lufthavnen. Set i det lys er det selvfølgelig interessant at se, om østjyderne har skrappere krav end andre danskere i forhold til, hvor langt en lufthavn må ligge væk,” siger Peter Høgsberg.

Det viser sig således, at 39 procent af respondenterne i Region Midtjylland svarer, at der maksimalt må være en times transport til lufthavnen i forbindelse med private rejser. Et svar, der er over landsgennemsnittet og angiveligt viser, at østjyderne er vant til at køre til Billund Lufthavn eller Aalborg Lufthavn, hvis der ikke findes en relevant flyforbindelse fra netop Aarhus Lufthavn.

En time eller mere
Mere interessant er det derimod, at to ud af tre danskere accepterer en transporttid på en time eller mere for at komme frem til den lufthavn, der kan tilbyde det rigtige udvalg af flyafgange. Således mener 66 procent af de adspurgte, at en transporttid på 60 minutter er acceptabelt i forbindelse med private rejser, og halvdelen af disse er endda klar til at bruge endnu mere tid på lufthavnstransport.

Svarene understøttes af mange internationale undersøgelser, der viser, at private rejsende gerne kører langt, hvis det kan gøre flyrejsen billigere. Der er næsten tale om en ligefrem proportionalitet mellem flyrejsens pris og villigheden til at køre langt. Så noget kunne tyde på, at en stor del af undersøgelsens respondenter har fokuseret på totaløkonomi og ikke bekvemmelighed i forbindelse med svaret.

I maj 2016 gennemførte konsulentvirksomheden Rambøll  en analyse for Aarhus Kommune i forhold til en eventuel flytning af Aarhus Lufthavn. Heri blev der konkluderet, at “en kørselsafstand på en time og derover vil være relevant for erhvervsrejsende med længere flyvetid og specielt for fritidsrejsende, som udviser større priselasticitet i forhold til rejsetid til lufthavnen.”

FAKTA

Det svarer danskerne på spørgsmålet ”Hvor meget transporttid må der efter din mening være til en dansk lufthavn i forbindelse med private rejser?”

Spørgeskemaundersøgelsen, der omfatter 1.041 respondenter, er udarbejdet af Analyse Danmark på vegne af Aarhus Airport. Den omfatter et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18-74 år.

Transporttid Andel i %
15 minutter 1 %
30 minutter 9 %
45 minutter 12 %
60 minutter 33 %
75 minutter 4 %
90 minutter 13 %
105 minutter 1 %
120 minutter 11 %
+ 120 minutter 4 %
Ved ikke 12 %

 

Relaterede artikler:

Ny rute fra Aarhus Lufthavn til Holland

Aalborg vil også være Aarhus-lufthavn

Billund vil være Aarhus-lufthavn

Aarhus Lufthavn i knæfald for aarhusianerne

Drillerier mellem jyske lufthavne