Boeing 737-flyet fra Pegasus Airlines efter havariet i Sabiha Gokcen International Airport.

Tredje alvorlige baneafkørsel på to år

En Boeing 737 fra Pegasus Airlines er forulykket i Istanbul Sabiha Gokcen-lufthavnen. Det er tredje gang på to år, at et fly fra samme selskab er involveret i en baneafkørsel.

Det tyrkiske lavprisflyselskab Pegasus Airlines har endnu engang været involveret i en hændelse, hvor et Boeing 737-fly er kørt af banen under landingsafløbet. 

Onsdag eftermiddag gik det således galt for tredje gang i løbet af lidt mere end 24 måneder. En Boeing 737-800 (registrering TC-IZK, red.) med 177 passagerer og seks besætningsmedlemmer ombord landede kl. 18.20 lokal tid på bane 06/24 i Sabiha Gokcen-lufthavnen i Istanbul efter en indenrigsflyvning fra Izmir som rutenummer PC2193. Under landingafløbet fortsatte flyet ud over landingsbanen og ramte en mur, hvorefter det brækkede i tre dele.

Ifølge The Aviation Herald antændtes der ild i en motor, der blev revet af ved kollisionen. Oprindeligt oplyste det tyrkiske transportministerium, at der ikke var registreret omkomne ved hændelsen, men den tyrkiske sundhedminister har onsdag aften oplyst, at en af de ombordværende er omkommet, mens 157 af 183 personer på flyet er kørt til undersøgelse og behandling på lokale hospitaler.

Senere er dødstallet blevet opjusteret til i alt tre omkomne, mens øvrige tre er i kritisk tilstand.

Baneafkørsel i januar
Det er ikke mere end fire uger siden, at endnu et fly fra Pegasus Airlines var involveret i en landingshændelse i samme lufthavn. Den 7. januar var det også en Boeing 737-800 (registrering TC-CCK, red.), der kørte af banen i Sabiha Gokcen International Airport.

Boeing 737-flyet var netop landet fra Sharjah i De Forenede Arabiske Emirater med 164 personer ombord, da det kurede mod venstre og kørte ud i græsset, hvor landingsstellet satte sig fast. Her var der også tale om en landing på bane 06/24, der har en længde på 3.000 meter.

Flyet blev efterfølgende evakueret direkte på landingsbanen og kunne atter sættes i drift den 1. februar efter endt reparation.

Pegaus Boeing 737-800 forulykket i Trabzon Airport. (Foto: Airlinehaber)

Kørte ud over skrænt
Reparation blev der ikke tale om, da en Boeing 737-800 (registrering TC-CPF, red.) fra Pegasus Airlines den 13. januar 2018 forulykkede i Trabzon Airport ved den østlige del af Sortehavet.

Flyet, der havde 162 passagerer og seks besætningsmedlemmer ombord, havde været undervejs på en indenrigsflyvning fra Ankara, da det efter landingen skred ud omkring 2.400 meter nede ad den 2.640 meter lange bane.

Først passerede flyet græsrabatten udenfor banearealet, hvorefter det kørte ud over en stejl skrænt, inden det stoppede nede ad skrænten med næsen pegende mod vandet, mens halepartiet stadig var synligt fra banen. Undervejs blev motoren i højre side revet af og trillede ned i havet.

Flyver til og fra Skandinavien
Pegasus Airlines er ikke et ukendt flyselskab i Skandinavien. Selskabet flyver i øjeblikket to gange dagligt fra København til Sabiha Gokcen International Airport, der er lokaliseret i den asiatiske del af Istanbul.

Fra Stockholm tilbyder selskabet 10 ugentlige flyvninger til den tyrkiske lufthavn, mens der blot er fire ugentlige afgange fra Oslo Lufthavn.

Pegasus Airlines beskæftiger i alt 81 fly, hvoraf 43 er at typen Airbus A320, to er Airbus A321, mens de resterende 36 er Boeing 737-800. 

 

Relaterede artikler:

Ulykkesflyet blev også brugt til Skandinavien