Trussel om sympatikonflikter løste Air France/KLM-strid

Air France og KLM har opgivet kravet om, at de danske medarbejdere skal arbejde ekstra uden kompensation, efter at fagbevægelsen truede med at lamme selskabernes danske flyvninger med omfattende sympatistrejker. Parterne indgik en endelig aftale mandag.

Torsdag eftermiddag udsendte HK en pressemeddelelse med en trussel om, at fagbevægelsen ville lamme Air France og KLM’s danske flyvninger ved at stoppe lastning af flyene og passagerhåndtering fra 25. maj.

Men kun otte timer senere meddelte Air France/KLM, at de var parate til at indgå en ny overenskomstaftale med HK om arbejdsvilkårene for flyselskabernes omkring 35 danske ansatte.

Mandag blev den endelige aftale så underskrevet. Oprindeligt havde Air France/KLM forlangt, at medarbejderne fremover skulle arbejde ekstra uden at få kompensation for det. Men udsigten til ikke at kunne gennemføre nogen flyvninger overhovedet fra de tre danske lufthavne, som selskaberne flyver til, fik dem lynhurtigt til at tage kravet af forhandlingsbordet.

”Der er ikke blevet aftalt en kompensation for ekstraarbejde. I stedet er vi blevet enige om at afvente de trepartsforhandlinger for hele arbejdsmarkedet, som snart starter,” forklarer formand for HK Service Hovedstaden, René Knudsen.

En tur i forligsinstitutionen
Striden mellem Air France/KLM på den ene side og HK på den anden side har bølget frem og tilbage siden efteråret og har blandt andet inkluderet en tur i forligsinstitutionen.

Da flyselskaberne varslede en lock-out af medarbejderne fra 25. maj, svarede HK igen ved at få 3F til at indvilge i at lave sympatikonflikter fra samme dato mod selskabernes fly i Kastrup, Billund og Aalborg lufthavne. 3F organiserer mange af de medarbejdere, der laster kufferter og handler flyene i de tre lufthavne.

”Det ville naturligvis få større konsekvenser for flyselskaberne, hvis de ikke kunne flyve til og fra Danmark, end det ville få for os. Og det er jo netop meningen med sympatikonflikter. At vi med hjælp fra andre faggrupper kan lægge pres på arbejdsgiveren,” siger René Knudsen.