Turkish Airlines vil leje A380 og Dreamliner

Turkish Airlines kan meget snart blive medlem af en eksklusiv klub af selskaber, der opererer både Airbus A380 og Dreamliner.

Et af Europas hurtigst voksende luftfartsselskaber, Turkish Airlines, kan i den kommende sommer gå hen og blive medlem af en eksklusiv klub af luftfartsselskaber, som opererer både Boeing 787 Dreamliner og Airbus A380.

I dag er det kun British Airways og China Southern Airlines, der har begge flytyper i drift. Qatar Airways kan i løbet af marts melde sig ind i klubben, når selskabet modtager sin første Airbus A380. Australske Qantas opererer Airbus A380 mens datterselskabet Jetstar opererer Boeing 787 Dreamliner.

Den lille skare kan få selskab af Turkish Airlines i den kommende sommer, da selskabet ifølge det tyrkiske luftfartsnyhedssite Kokpit.aero planlægger at lease fire Airbus A380-fly og et Boeing 787 Dreamliner-fly.

De fire Airbus-dobbeltdækkerfly skal efter planen leases fra et unavngivent selskab, men Kookpit.aero spekulerer i, at det er Qantas. Flyene skal bruges på ruter til Kina, hvor der i sommerperioden forventes stor efterspørgsel. Problemet er dog, at Turkish Airlines har svært ved at få ekstra landingstilladelser til de kinesiske lufthavne. Og derfor planlægger selskabet tilsyneladende at bruge større fly på selskabets nuværende flyvninger.

Udlejes til andre
Samtidig skulle Turkish Airlines tilsyneladende også være interesseret i at leje et af polske LOT’s Boeing 787 Dreamliner-fly. Det skal bruges til at åbne en ny rute fra Istanbul til San Francisco. På grund af økonomiske problemer anvender LOT kun fire af sine otte Dreamliner-fly på ruteflyvninger, mens de øvrige fly laver charteropgaver eller udlejes til andre luftfartsselskaber på wet-lease basis. Således opererer LOT netop nu et Dreamliner-fly for Finnair frem til september i år.

Flyvninger med Airbus A380 og Boeing 787 Dreamliner ser i første omgang ud til at blive en tidsbegrænset fornøjelse for Turkish Airlines’ passagerer. Selskabet selv har nemlig hverken bestilt A380’ere eller Dreamlinere.

Fotomanipulation af Airbus A380 i Turkish Airlines-bemaling. Illustration: Kokpit.aero.