Boeing 737-800 fra SunExpress.

Tyrkisk-tysk flyselskab er udfordret

Migrationskrise, borgerkrig og terror tvinger SunExpress til at rokere gevaldigt rundt på sin flyflåde og annullere aftale om indleje af ekstra fly.

Det tysk-tyrkiske flyselskab SunExpress har måtte flytte rundt på sin flykapacitet og lease kapacitet ud til andre selskaber som følge af et stort fald i efterspørgslen efter ferieflyvninger til og fra Tyrkiet.

Selskabet er ejet i fællesskab af Lufthansa og Turkish Airlines. Det er delt op i et tyrkisk selskab med tyrkisk driftstilladelse og et tysk selskab med tysk driftstilladelse.

Den tyrkiske del af SunExpress tager sig af flyvninger med ferierejsende til og fra Tyrkiet. Primært til og fra destinationer i Tyskland. Migrationskrise, borgerkrig i Syrien og terrorangreb i selve Tyrkiet har imidlertid fået efterspørgslen til at falde drastisk. Derfor har selskabet taget en række initiativer og rokeret rundt på flykapaciteten.

Leaset til søsterselskab
Fem Boeing 737-800 fly er rykket til det tyske søsterselskab SunExpress Deutschland og det selskabs driftstilladelse. Fra Frankfurt skal flyene i den kommende sommer producere seriecharterflyvninger for blandt andre TUI-gruppen mellem Tyskland og Spanien samt mellem Tysland og Portugal.

Det tyske selskab skal desuden senere i år operere fire tyrkiske Boeing 737-800 fly på vegne af Lufthansa-selskabet Eurowings. Flyene baseres i Düsseldorf. Og endelig så er to Boeing 737-800 fly blevet leaset ud til søsterselskabet AnadoluJet, der er baseret i Ankara Esenboga-lufthavnen, mens et tredje fly bliver brugt af SunExpress på indenrigsflyvninger i Tyrkiet.

Omrokeringerne betyder, at SunExpress i den kommende sommersæson opererer 59 fly på sin tyrkiske driftstilladelse og 25 på de tyske driftstilladelse.

En særlig lavprisløsning
Ved siden af omrokeringerne af SunExpress’ egen flykapacitet, så har SunExpress også annulleret planen om at lease fire Boeing 737-800 fly fra brasilianske Gol Linhas Aéreas til brug i sommerhøjsæsonen. Det har ellers været en tradition, at SunExpress har hentet ekstra kapacitet ind fra Gol. Men sådan bliver det altså ikke i år.

Det er mandskab fra SunExpress der bemander de Airbus A330-fly, som Eurowings opererer på vegne af Lufthansa som en særlig lavprisløsning med lave produktionsomkostninger på en række ruter med en stor andel af ferierejsende.

 

Læs også:

Skidt langdistance-start for Lufthansa-datter

SunExpress med tredje rute fra København