Kø til check-in i Aarhus Airport. (Foto: Aarhus Airport | Facebook)

Udfordringer i Aarhus Airport trods fremgang i juli

I alt 15.452 passagerer rejste gennem Aarhus Airport i juli, og det var det højeste antal siden pandemiens start. Det var dog kun 39 procent af 2019-niveauet og dermed betydeligt lavere end i Aalborg og Billund.

Da coronapandemien ramte tilbage i marts 2020 faldt passagertallet dramatisk i Aarhus Airport og i andre lufthavne over hele verden.

Dengang bedyrede den daværende lufthavnsdirektør, at den østjyske lufthavn nok skulle komme stærkt tilbage, når verden igen åbnede sig. Det er hvad, der er sket i juli, hvor 15.452 passagerer benyttede Aarhus Airport. Det er det højeste antal siden februar 2020 og en fremgang på 137 procent i forhold til juli 2020.

“Det er en kæmpe fornøjelse, at vi nu sender flere og flere glade gæster ud at rejse fra Aarhus. Antallet af passagerer er steget støt i takt med, at der blev løsnet op for rejserestriktionerne i Europa, og vi har virkelig glædet os over hver en gæst, vi kunne byde velkommen i lufthavnen,” siger Nicolai Krøyer, der er administrerende direktør i Aarhus Airport.

Genopretning går hurtigere hos konkurrenter
Selvom fremgangen i juli er betydelig i forhold til sommeren 2020, så er der stadig lang vej tilbage til normale tilstande fra før coronapandemien.

I juli 2019 rejste 39.655 passagerer til og fra Aarhus Airport, og derfor har lufthavnen indtil videre kun hentet 39 procent af passagertrafikken tilbage.

Anderledes ser det ud i de to konkurrerende jyske lufthavne, henholdsvis Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn. I Billund nåede man i juli op på 226.354 passagerer, hvilket var 53 procent af juli 2019, og i Aalborg udgjorde 88.334 passagerer omkring 68 procent af grundlaget fra samme måned i 2019.

International trafikandel har betydning
Man kan ikke direkte sammenligne trafikmønsteret i de tre jyske lufthavne. Fremgangen er størst i den internationale trafik, hvilket vil sige udenrigsruter og charterflyvninger, og her er Billund Lufthavn en næsten rendyrket international lufthavn, da ruten til Bornholm er den eneste indenrigsrute i øjeblikket.

I Aalborg Lufthavn er det derimod lykkedes at skabe en positiv passagerudvikling i alle segmenter, og lidt overraskende var der i juli næsten 10.000 flere indenrigspassagerer end i juli 2019. Det skyldes dog stigende konkurrence med både SAS, Norwegian og DAT på indenrigsruten til København, hvilket har sænket priserne og dermed lokket flere passagerer ombord.

Årsagen til en svagere genopretning i Aarhus Airport end hos de to jyske kolleger skal nok findes i, at SAS midlertidigt har skruet meget voldsomt ned for den internationale trafik. Til gengæld har lufthavnen fået en ny München-rute med Lufthansa-selskabet Air Dolomiti, ligesom Ryanair og svenske BRA i løbet af efteråret åbner flere ruter fra lufthavnen.

Aarhus Airport har ikke ønsket at kommentere trafiktallene over for CHECK-IN.dk.

 

Relaterede artikler:

Lufthavn har fremgang på næsten 50 procent

Flere i flyene i Billund end i sommeren 2019

Stigende aktivitet efter rædselsstart på året