Red Sea International Airport. (Visualisering af Foster + Partners)

Unik Rødehavs-lufthavn åbner i 2022

En ny lufthavn i Saudi Arabien forventes at kunne tage imod turister om et års tid. Lufthavnen, der har en unik arkitektur, er tegnet af det internationalt kendte arkitektfirma Foster + Partners.

Arbejdet med at bygge Red Sea International Airport i Tabuk-provinsen i den nordvestlige del af Saudi Arabien skrider hastigt frem. Arbejdet blev indledt sidste år, og allerede i slutningen af 2022 står lufthavnen klar til at tage imod de første passagerer.

Lufthavnen er tegnet af det kendte britiske arkitektfirma Foster + Partners, der ledes af firmaets grundlægger og formand, Norman Foster. Foster + Partners er det største arkitektfirma i Storbritannien, og det har tegnet mange højt profilerede glas- og stålbygninger.

Blandt andet står Norman Foster bag kuplen over Rigsdagen i Berlin, ligesom virksomheden står bag Hong Kong International Airport. I Danmark har han blandt andet tegnet det nye elefanthus til Zoologisk Have i København.

Lufthavn for The Red Sea Project
Red Sea International Airport bliver bygget for at være lufthavn for det ambitiøse og luksuriøse turismeprojekt The Red Sea Project, der skal trække turister til Saudi Arabiens rødehavskyst. Lufthavnen skal kunne håndtere 900 passagerer i timen og samlet en million passagerer om året, når The Red Sea Project står helt færdig i 2030.

Foster + Partners vandt arkitektkonkurrencen om byggeriet i 2019. Designet af den nye lufthavn er spektakulært, og er inspireret af farverne og teksturerne i det omkringliggende ørkenlandskab. Visualiseringen af lufthavnen viser en række på fem muslingeskalformede bygninger, der er placeret omkring et centralt område til aflevering og afhentning.

Direkte udsyn til flyene fra de fem muslingeskalformede gates. (Visualisering af Foster + Partners)

Hver af bygningerne indeholder en afgangslounge, der blandt andet har kurbade og restauranter. Alle de fem bygninger kan betjenes uafhængigt som “mini-terminaler”, hvilket betyder, at dele af lufthavnen kan lukkes ned i perioder med mindre trafik for at reducere energiforbruget.

Ringformet hotel ude i vandet
Foster + Partners står også bag det hotel, der bliver det mest spektakulære i The Red Sea Project. Det er et ringformet hotel, der står på stylter et lille stykke ude i Det Røde Hav.

Bag The Red Sea Project står kronprins Mohammad bin Salman, der i 2017 løftede sløret for det ambitiøse projekt. Formålet er at gøre Saudi Arabien til en stor, international turistdestination.

De første dele af projektet vil ligesom lufthavnen stå klar i 2022, mens hele projektet vil være færdigt i 2030.

 

Relaterede artikler:

Ny rute fra København til Saudi-Arabien

British Airways åbner tredje rute til Saudi-Arabien

Pilotskole i Saudi-Arabien åbner for kvinder