Gammel og ny bemaling af Saab 2000-fly fra det regionale britiske flyselskab Eastern Airways. Foto: Ronnie Robertson

Usikker fremtid for regionalt britisk flyselskab

Fremtiden for britiske Eastern Airways er usikker, efter selskabets ejer, Bristow Group, er kommet i økonomiske vanskeligheder. Et frasalg af flyselskabet kan blive aktuelt.

Det regionale britiske flyselskab Eastern Airways står i en vanskelig situation i øjeblikket.

Flyselskabet er 100 procent ejet af den amerikanske helikopteroperatør Bristow Group, der er i færd med at styre uden om en faretruende konkurs. I en erklæring udsendt den 15. april skriver Bristow Group, at den arbejder på at finde en løsning for at få nedbragt sin gæld.

”Bristow Group har beholdt sine finansielle og juridiske rådgivere til at finde strategiske finansielle alternativer med det formål at styrke sin langsigtede kapitalposition,” lyder det fra Bristow Group, som har hovedkontor i Houston i den amerikanske delstat Texas.

Långivere har forlænget regnskabsfrist
Bristow Group kæmper med at få lagt låg på regnskabet for fjerde kvartal i 2018 og har brug for mere tid til at fuldføre dette. Selskabets långivere har derfor forlænget fristen til den 19. juni i år for, hvornår Bristow Group skal indsende den såkaldte ‘Form 10-Q’. Det er en omfattende rapport om virksomhedens resultater, der skal indsendes kvartalsvis til USAs ’Securities and Exchange Commission’.

”Bristow arbejder flittigt med sine finansielle og juridiske rådgivere for på bedst mulig vis at positionere selskabet i fremtiden, både økonomisk og operationelt. De trin, vi annoncerer i dag, vil give os ekstra tid til at fortsætte vores bestræbelser på at fuldføre vores proces med regnskabsaflæggelse og tage fat på vores kapitalstruktur,” udtalte L. Don Miller, koncernchef i Bristow Group, i erklæringen udsendt den 15. april.

Eastern Airways blev grundlagt i 1997 og har base i Humberside Airport på den britiske østkyst. Flyselskabet opererer primært til destinationer langs østkysten og tilbyder desuden chartrede fly til Storbritanniens olie- og gasindustri.

Eastern Airways har over for Air Transport World afvist at kommentere på selskabets fremtid, i forhold til de problemer som ejeren Bristow Group kæmper med.

Muligt frasalg af flyselskaber
Én af aktionærerne i Bristow Group, Global Value Investment (GVIC), har ifølge Flight Global udarbejdet en handlingsplan, der skal få det amerikanske helikopterselskab på fode igen. Det skal ske for at undgå, at Bristow Group lander i konkursbeskyttelse under den amerikanske Chapter 11-lovgivning.

GVIC vil præsentere en tre-ledet plan over for Bristow Group i denne uge, hvor aktionæren anbefaler, at Bristow Group sælger urentable aktiver, kraftigt reducerer omkostninger og nedbetaler eller omlægger gælden.

Aktiver, der på fordelagtig vis kan sælges fra, er netop Eastern Airways og det australske flyselskab Airnorth, lyder det. GVIC forventer, at begge flyselskaber vil levere et negativt resultat i år.

“Vi har haft samtaler med et fastvinget flyselskab, der var forvirret over, hvor ineffektivt disse flyselskaber er blevet drevet,” siger Jeff Geygan, administrerende direktør i GVIC, ifølge Flight Global.

Eastern Airways råder over cirka 20 fly – herunder fly af typerne ATR72-600, BAe Jetstream 41, Embraer ERJ145 og Saab 2000.

Flere britiske luftfartskonkurser
Bristow Group er også blevet anbefalet at sælge sine 16 Airbus Helicopters H225, der angiveligt kan indbringe 80 millioner dollar (eller 532 millioner kroner, red.) eller mere. Disse helikoptere har ikke været i drift i tre år uden at Bristow Group har forsøgt at sælge dem.

GVIC mener, at Bristow Group kan søge om konkursbeskyttelse under Chapter 11 allerede fra den 10. maj – eller fra den 16. maj, hvor selskabet står til at betale 12,5 millioner dollar (eller 83 milloner kroner, red.) i gæld.

Britiske flyselskaber har haft det svært i de seneste år. I februar i år indgav British Midland Regional – kendt under flybmi – konkursbegæring, og i 2017 var det Monarch Airlines, der måtte indstille driften.

Endelig er der Flybe, der også har kæmpet med økonomiske problemer i lang tid. Det regionale britiske flyselskab blev imidlertid reddet af Virgin Atlantic, Stobart Group og en kapitalfond tidligere på året, men der blæser stadig oprørske vinde omkring flyselskabet.

 

Relaterede artikler:

110.000 strandet efter britisk flykonkurs

Britisk flyselskab indgiver konkursbegæring

Virgin Atlantic-konsortium overtager Flybe