Boeing 777-200 fra KLM i Amsterdam-Schiphol Airport. (Foto: KLM)

Uvildig undersøgelse af brændstofsvigt i Schiphol Airport

En teknisk fejl i brændstofforsyningen i Amsterdam Schiphol onsdag i sidste uge betød, at flere hundrede fly blev aflyst. En undersøgelse af episoden er sat i værk.

Et decideret kaos brød ud i Amsterdam Schiphol Airport onsdag i sidste uge.

Lufthavnens tankfaciliteter stoppede pludseligt med at virke omkring klokken 13, og 70 fly kunne i første omgang ikke komme i luften og måtte blive ved deres gate. Tusindvis af passagerer strandede indledningsvis i den hollandske storlufthavn, og der opstod frustration blandt passagererne.

Der var tilsyneladende opstået en teknisk fejl i tankningssystemet, som drives af Aircraft Fuel Supply – et tredjepartsfirma, der forsyner flyene med brændstof i Amsterdam Schiphol. Det skriver det hollandske medie NL Times.

Amsterdam Schiphol og Aircraft Fuel Supply har bedt den uafhængige hollandske forskningsorganisation TNO om at påbegynde en undersøgelse af brændstof-problemet, der således fik store konsekvenser for afviklingen af flytrafikken.

“Uafhængige undersøgelser vil blive udført for at finde ud af, hvordan dette kunne ske, og hvilke forebyggende foranstaltninger der vil blive truffet i fremtiden. Vi anerkender og forstår, at dette er en uacceptabel situation – ikke kun for os selv, men også for rejsende og flyselskaber,” sagde Miriam Hoekstra-van der Deen, driftsdirektør i Amsterdam Schiphol, dagen efter episoden.

Også driftsforstyrrelser torsdag
Det tekniske problem viste sig at være så omfattende, at det først blev løst cirka klokken 21.30 samme dag. Der var med andre ord ikke mulighed for at tanke fly i otte og en halv time i den travle lufthavn. Og dét skal naturligvis skabe udfordringer. Flere hundrede fly blev enten aflyst eller forsinket i flere timer, og titusinder af rejsende blev berørt i løbet af onsdagen – herunder flere hundrede fra danske lufthavne.

I løbet af torsdagen – dagen efter problemet brød ud – blev yderligere cirka 100 afgange aflyst fra forskellige flyselskaber, har Amsterdam Schiphol rapporteret. Fredag morgen var driften tilbage til normal.

Direktør for Aircraft Fuel Supply, Inge Stegman, har ligeledes understreget, at der vil blive søgt intenst efter årsagen til problemet.

”Når årsagen er blevet fastlagt, kan vi se, hvordan vi kunne have forhindret dette,” siger hun til det hollandske medie ANP.

Mulig opklaring inden nytår
Ifølge Aircraft Fuel Supply lå problemet i elektricitetsforsyningen til paraffin-installationen. Denne funktionsfejl fik systemet til at slukke for sig selv som en sikkerhedsforanstaltning, hvorved systemet blev beskadiget. Da problemet stod klart, måtte Aircraft Fuel Supply straks få fløjet reservedele ind fra et andet sted i landet.

Den konkrete årsag er dog stadig ukendt, og Inge Stegman håber derfor, at den uvildige undersøgelse vil bringe klarhed over sagen inden årets udgang. Hun ved indtil videre ikke, hvorvidt der vil blive udbetalt kompensation til de berørte passagerer og flyselskaber.

Amsterdam Schiphol var Europas tredjestørste lufthavn sidste år med 68,5 millioner rejsende. Kun London Heathrow og Paris-Charles de Gaulle havde flere rejsende.

 

Relaterede artikler:

Op imod 40.000 passagerer i flykaos

Kaos i Amsterdam-Schiphol lufthavnen

Passagerkaos i Amsterdam-Schiphol