Parkerede køretøjer i Billund Lufthavn under nedlukningen i foråret 2020. (Foto: Billund Lufthavn)

Værste år i Billund Lufthavn siden 1991

Med under en million passagerer i 2020 registrerede Billund Lufthavn det laveste antal passagerer i 28 år. Visionen om syv millioner årlige passagerer bliver derfor lidt forskudt.

Billund Lufthavn, der er Danmarks næststørste lufthavn, startede 2020 i et forrygende tempo med en samlet passagerfremgang i januar og februar på 8,4 procent, hvormed målet om rekorden på fire millioner passagerer allerede var i sigte efter de to første af 12 måneder.

Sidenhen kom coronaepidemien, og de 471.989 passagerer, der i januar og februar 2020 lagde en god bund til resten af året, blev kun fordoblet til samlet 929.082 passagerer, da året var omme. Det blev således tale om en tilbagegang på 75 procent i forhold til de lidt mere end 3,7 millioner passagerer, der benyttede lufthavnen i 2019.

Det er samtidig det laveste passagertal i Billund siden 1991, hvor den første Golfkrig fik passagertallet til at dykke til blot 915.746. Og var det ikke for det pludselige dyk i 1991, så skulle man helt tilbage til 1985 for at finde tilsvarende lave passagertal. Dermed forsvandt næsten 35 års vækst i løbet af blot 10 måneder i 2020.

December bedre end november
Selvom april og maj var nogle hårde måneder med et samlet under 10.000 passagerer, så var december bestemt heller ikke noget at skrive hjem om. Som følge af de mange rejserestriktioner var der blot 21.564 passagerer gennem terminalen, hvilket var en tilbagegang på 90,5 procent i forhold til samme måned i 2019. Men trods alt var det flere passagerer end i november.

“Vi oplever altid en stor rejselyst omkring jule- og nytårstid. Denne vinter er en større del af lufthavnens ruteflyvninger sat på standby på grund af coronaen, men mange ruter har alligevel været sat i gang gennem julen og nytåret. Ruterne er attraktive for folk, der skal besøge deres nære familie, og det var dem, der løftede passagertrafikken efter, at erhvervslivet gik på juleferie,” siger Jan Hessellund administrerende direktør i Billund Lufthavn.

Holder fast i vækststrategi
Selvom 2020 var et annus horribilis, så er optimismen i den danske lufthavn intakt, selvom lufthavnens nye vækststrategi ikke kom så højt op at flyve som planlagt.

Få dage før regeringens pressemøde den 11. marts, hvor nedlukningen blev annonceret, havde Billund Lufthavn præsenteret vækststrategi, der handler om at syv millioner passagerer og 160.000 tons luftfragt i 2040 samt etableringen af en kompetenceklynge i en Aerotropolis eller Airport City-model inspireret fra andre lufthavne.

“Vi nåede lige præcis at præsentere vores ambitiøse vækstplan, og jeg vil gerne understrege, at den på ingen måde er lagt på hylden. Billund Lufthavn er vital infrastruktur og en livsnerve i dansk økonomi. Det har ikke ændret sig, men visionen om syv millioner passagerer bliver nok lidt forskudt. År 2020 viste sig fra en anden side end forventet. Det har været et forfærdeligt, skelsættende år for så mange parter – især fordi vi har været nødsaget til at sige farvel til over 300 dygtige medarbejdere i et forsøg på at tilpasse lufthavnens drift til det aktivitetsniveau, vi forventer at se i 2021” lyder det fra Jan Hessellund.

Lufthavnsdirektøren understreger samtidig, at han forventer et bedre år i 2021, hvor Billund Lufthavn kan være klar til alle, der har brug for international tilgængelighed i forbindelse med erhvervsrejser, ferierejser eller luftfragt.

 

Relaterede artikler:

Billund Lufthavn afskediger 309 medarbejdere

Vækstplan skal fordoble passagertal i Billund Lufthavn

Første skridt mod fire millioner passagerer