Nordic Seaplanes' Twin Otter-maskine over Aarhus by.

Vandfly bliver landfly i to dage

Nordic Seaplanes vil i to dage flyve fra havnene i Aarhus og København til Bornholms Lufthavns asfaltbane i forbindelse med Folkemødet.

Vandflyruten mellem Aarhus Havn og Københavns Havn udvider i en ultrakort periode med en rute til Bornholm. Det sker når en lang række politikere, organisationsfolk, erhvervsledere, journalister og almindelige mennesker i midten af juni valfarter til Folkemødet i den lille by Allinge på det nordlige Bornholm.

Her vil Nordic Seaplanes, der driver vandflyruten, flyve to gange fra Aarhus Havn og tre gange fra Københavns Havn til Bornholms Lufthavn og retur. Dagen før folkemødets start, onsdag den 14. juni, flyves en gang Aarhus – København – Bornholm – København – Aarhus, og torsdag den 15. juni flyves Aarhus – København – Bornholm – København og København – Bornholm – København – Aarhus.

Flyvetiden mellem Aarhus og Bornholm bliver på to timer inklusiv mellemlandingen i København, mens det tager en time fra København til Bornholm.

Direkte op til teltene
Flyet vil afgå fra og ankomme til Nordic Seaplanes’ normale vandflyvepladser ved Toldboden i Københavns Havn og i Aarhus Havns containerhavn, men på Bornholm vil man ikke kunne gå fra borde i Allinge Havn og direkte op til teltene og scenerne på demokratifestivalen, der forventes at trække 80.000 mennesker til. I stedet vil flyet ankomme til og afgå fra Bornholms Lufthavn. Det er en helt almindelig landbaseret lufthavn med asfaltbane, som vandflyet godt kan lande på, da der er landingshjul gemt inde i flyets pontoner.

At man vælger at lande i den almindelige landlufthavn knap en times kørsel væk fra Folkemødet skyldes, at Nordic Seaplanes gerne vil gøre operation så robust som mulig og så lidt påvirkelig af vejret som muligt.

En ugunstig retning
Vandflyet ville godt kunne lande på havet ud for Hammershus eller inde i Hammershus Havn et par kilometer fra Allinge. Men Nordic Seaplanes har vurderet, at det vil være for bøvlet at få passagerer til og fra flyet, ligesom det ville være nødvendigt at etablere et tankanlæg i havnen. Desuden ville det alligevel være nødvendigt at lande i Bornholms Lufthavn, hvis vinden kommer fra en ugunstig retning. Og gør man det, så skal man pludselig have passagererne fra Hammershus transporteret til lufthavnen.

Derfor bliver vandflyruten for en kort stund en krydsning mellem en vandfly- og en landflyrute.

Nordic Seaplanes flyver kun dagen før og på Folkemødets første dag. Andre dage må rejsende tage de normale rutefly til og fra Bornholm med Danish Air Transport, der har ruter mellem Bornholm og København, Billund og Aalborg. Sidstnævnte rute åbner netop på Folkemødets første dag torsdag den 15. juni og har nummer to flyvning på Folkemødets sidste dag søndag.

 

 

Relaterede artikler:

Vandflyrute: ”Svært at bevare pessimismen”

Minister giver smagsprøve på luftfartsstrategi

DAT skruer billetpriser til Folkemøde i vejret

Folkemøde-fly fyldt mindre op

Aalborg Lufthavn får indenrigsrute til Bornholm