Embraer E170 fra People´s Viennaline. (Foto People Air)

Verdens korteste flyrute lukker

Ruten mellem St. Gallen-Altenrhein i Schweiz og Friedrichshafen i Tyskland, der er den korteste internationale flyrute i verden lukker i april på grund af lav belægning.

Det var under stor mediebevågenhed, at Peoples’ Viennaline i november 2016 lancerede sin nye rute mellem St. Gallen-Altenrhein i Schweiz og Friedrichshafen i Tyskland. Med en afstand i direkte luftlinje på 20 kilometer og en flyvetid på blot otte minutter blev ruten nemlig verdens korteste flyrute mellem to lande.

Det var dog ikke længe det østrigske flyselskab kunne pryde sig med den titel. I denne uge offentliggjorde Peoples’ Viennaline således, at selskabet lukker ruten fra 14. april, og at alle reserverede og betalte billetter refunderes. Beslutningen er ifølge flyselskabet taget på grund af en lavere belægning end forventet efter blot 2.300 passagerer benyttede ruten i marts måned. Ruten beflyves to gange dagligt med et Embraer ERJ170 jetfly med plads til 76 passagerer.

”Vi har forsøgt at bygge Friedrichshafen og Bodensee-regionen som et produkt primært med stort fokus på forretningsrejser. Desværre kan vi ikke følge den plan til fulde på grund af den tilbageholdende udvikling og de relativt høje omkostninger forbundet med flyvningen,” siger Daniel Steffen, der er administrerende direktør for People’s Air.

Ruten mellem St. Gallen-Altenrhein og Friedrichshafen havde længe været under kritik fra flere miljøforkæmpere, der ønskede at få ruten lukket på grund af miljøhensyn. Flyruten går nemlig tværs henover søen Bodensee, der forbinder Tyskland, Østrig og Schweiz, men ifølge Daniel Steffen har mængden af CO2-udledning været lige så stor ved at køre i bil langs søen, som at lade flyet overflyve søen.

Prisen for en plads ombord på den otte minutters flyvning med et Embraer ERJ170 har været 40 euro, hvilket svaret til næsten 300 danske kroner. Til sammenligning tager det lidt under en time at køre de 65 kilometer fra St. Gallen-Altenrhein til Friedrichshafen i bil og en time og 20 minutter med færge.

Op og ned på 53 sekunder
Med lukningen af ruten skal titlen som verdens korteste internationale flyrute igen skifte hænder. I 2015 forsøge et andet østrigsk selskab, FlyNiki, at opstarte en rute fra Wien til Bratislava på 50 kilometer og en flyvetid på ti minutter, men selvom selskabet nåede at annoncere planerne, endte de med at gå i vasken.

Derfor vil rekorden formentlig gå tilbage til Ethiopian Airlines med ruten mellem Kinshasa i Den Demokratiske Republik Congo og Brazzaville i Republikken Congo. Her tager turen på godt og vel 30 kilometer blot 25 minutter inklusiv takeoff og landing og koster over 4.000 kroner.

Medregner man nationale ruter er der dog ingen, der kan komme i nærheden af Loganair’s rute mellem de skotske øer Westray og Papa Westray. Her er den hurtigste flyvetur på 2,7 kilometer målt til 53 sekunder og koster 17 pund – næsten 150 kroner – for en enkeltbillet.

 

Relaterede artikler:

Verdens længste flyrute blev indviet

Ny British Airways-rute bliver den længste

Verdens længste flyrute kan genopstå

Travolta indviede den længste A380-rute i verden

Den korteste A380-rute i verden