Lufthansa-ansat med ansigtsmaske. (Foto: Lufthansa | PR)

Kovending: Vil afskaffe maskekrav på tyske fly (OPD.)

Torsdag skal de folkevalgte i Tyskland stemme om et nyt lovforslag, der kan betyde, at det er slut med at bruge mundbind og masker ombord på flyvninger fra Tyskland. Samtidig droppes kritiseret skærpelse.

I slutningen af august kom det frem, at den tyske regering havde planer om at skærpe det fortsat gældende krav om, at der skal bæres mundbind ombord på fly.

Det ville betyde, at passagererne i løbet af efteråret og vinteren skulle bære en maske af typen FFP2 på fly til og fra tyske lufthavne. Skærpelsen skulle være trådt i kraft den 1. oktober, og derudover forlød det ligeledes, at selve maskekravet ville blive forlænget og i givet fald ville vare indtil i hvert fald den 7. april næste år.

Den nyhed førte til skarp kritik fra blandt andet flyselskabet Lufthansa og BARIG, der er sammenslutningen for flyselskaber i Tyskland, som mente, at skærpelsen var ”inkonsekvent”, fordi det er flere måneder siden, at maskekravet i landets lufthavne blev lempet.

Skal vedtages torsdag
Det tyder dog på, at de tyske flyselskaber kan ånde lettet op. Det skriver den tyske avis Die Welt. Ifølge avisens oplysninger har det liberale parti FDP sørget for, at kravet er blevet fjernet fra det nyeste udkast til et lovforslag, som udpeger kommende tyske COVID-19-restriktioner.

Det betyder, at hvis lovforslaget bliver godkendt, når Forbundsdagen torsdag officielt skal træffe beslutning om hvilke restriktioner, der skal gælde i efteråret, vil maskekravet ombord på fly helt blive afskaffet. Det gælder både for indenrigsflyvninger samt til og fra destinationer i udlandet.

Diskussionen om maskekravet blev aktualiseret igen, da det kom frem, at blandt andet forbundskansler Olaf Scholz (SPD) og økonomiminister Robert Habeck fra partiet De Grønne ikke bar masker ombord på et regeringsfly under en rejse til Canada.

Anbefales stadigvæk
Sundhedsminister Karl Lauterbach fra SPD har i kølvandet på nyheden udtalt til det tyske nyhedsbureau DPA, at selvom kravet bortfalder, anbefales det fortsat, at passagerer ifører sig en ansigtsmaske, når de stiger ind i et fly.

“Vaccinationer og masker er fortsat den bedste beskyttelse mod den omikron-bølge, som vi forventer vil komme, og derfor anbefaler vi begge dele. Masker bør eksempelvis stadigvæk benyttes, når man tager til læge.”

”Så længe pandemien tillader det, vil det dog ikke længere være obligatorisk at bruge masker på fly, men vi anbefaler fortsat brugen. Det er ikke et spørgsmål om regler, men om sund fornuft.

Opdatering 09.09.22 – kl. 09:50
Torsdag stemte et flertal af de folkevalgte i Forbundsdagen for de nye regler således, at de blev vedtaget. Ifølge Tagesschau stemte 386 medlemmer for, mens 313 stemte i mod. Tre medlemmer af parlamentet undlod at stemme.

Det betyder, at maskekravet bortfalder på flyvninger, men det fastholdes dog på længerevarende bus- og togrejser. I den lokale bus- og togtrafik er det derimod de enkelte delstater selv, der bestemmer hvilke restriktioner, som skal gælde i løbet af efteråret og vinteren.

De nye regler gælder fra den 1. oktober i år og indtil den 23. april næste år.

 

Relaterede artikler:

Flyselskaber i kritik af tysk maskekrav

Tyskland skærper maskekrav på fly

Flyselskaber: Uforståeligt krav om mundbind