Passager i fly med mundbind. (Foto: Evrim Ertik - iStock-1211188063)

Flyselskaber: Uforståeligt krav om mundbind

Som det ser ud nu, vil det fortsat være påkrævet, at passagerer benytter mundbind på flyvninger, der letter fra eller lander i Tyskland indtil september, og det kritiseres.

Mens COVID-19-pandemien i Danmark efterhånden fremstår som en overstået hændelse, som befolkningen kun bliver mindet om, når de ser dunkene med håndsprit ved indgangen til landets butikker, er der andre lande, hvor rejserestriktioner og mundbind fortsat er en del af hverdagen.

Det gælder blandt andet i Tyskland, hvor det stadigvæk kræves, at passagerer ifører sig et mundbind, inden de sætter sig ind i et fly og visse andre former for offentlig transport. Det står i skærende kontrast til andre store lande som eksempelvis Frankrig, Storbritannien, Polen, Belgien, Danmark, Tjekkiet og Schweiz, hvor det krav er droppet.

Står det til BARIG, der er sammenslutningen af flyselskabernes repræsentanter i Tyskland, skal kravet også fjernes i det folkerige land. Det har organisationen også påpeget tidligere i pandemien, og nu gentages budskabet i håb om, at politikerne vil lytte denne gang.

Har droppet anbefaling
Årsagen til, at organisationen nu igen beder de tyske politikere om at følge eksemplerne fra rækken af andre europæiske lande skyldes, at der er kommet en ny anbefaling fra ECDC, som er Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme, samt det europæiske luftfartssikkerhedsagentur EASA.

De to organisationer fortalte nemlig tidligere på måneden, at de ikke længere anbefaler, at det påkræves at passagererne benytter mundbind på flyvninger. Det skyldes blandt andet udviklingen i pandemien, at mange er blevet vaccineret samt den grad af flokimmunitet, der er blevet opbygget, lød det.

EU’s medlemslande bestemmer dog fortsat selv hvilke restriktioner, som de ønsker at opretholde, og indtil videre er regeringen i Tyskland tilsyneladende ikke overbevist om, at kravet om brug af mundbind kan lempes på flyvninger.

Fører til forvirring
Ifølge de for øjeblikket gældende regler i Tyskland, vil det fortsat være påkrævet at iføre sig mundbind, hvis man skal flyve i løbet af hele sommeren. Landets rejserestriktioner står nemlig til at fortsætte indtil i hvert fald den 23. september i år.

Det kritiserer Michael Hoppe, som er generalsekretær for BARIG. Han kalder det ”uforståeligt”, at den tyske regering opretholder kravet trods udmeldingen fra ECDC og EASA, der ifølge generalsekretæren er baseret på ”klare, videnskabelige resultater”.

”Mange europæiske lande har allerede afskaffet kravet om at bære mundbind på flyvninger. Derfor forstår vi ikke, hvorfor Tyskland endnu ikke har fulgt disse anbefalinger. Vi har et stort behov for at få ensartede regler – både på europæisk såvel som på verdensplan. En ukoordineret tilgang kan ikke kommunikeres ordentligt, især til de internationale passagerer, og fører derfor til forvirring,” slår Michael Hoppe fast.

 

Relaterede artikler:

Stadig mundbind på Ryanair-flyvninger til 15 EU-lande

SAS dropper mundbindet

Tysk krav om FFP2-masker i stedet for mundbind