Terminal 2 i Dublin Airport. Foto: Dublin Airport

Vil bruge 375 millioner på takstrabatter til flyselskaber

Dublin Airport vil bruge 375 millioner kroner på at sænke passagerafgifterne i 2021 for at give flyselskaberne et incitament til at øge kapaciteten i lufthavnen.

Coronakrisen har været hård for de irske lufthavne, der i løbet af 2020 har været udfordret af en 80 procents nedgang i antal passagerer.

De svære tider får dog ikke lufthavnene til at holde på pengene. Således vil lufthavnene i Cork og Dublin – de to største i Irland – sænke passagerafgifterne i et forsøg på at få øget flytrafikken, og hovedstadslufthavnen vil alene – givetvis – bruge op til 50 millioner euro (375 millioner kroner, red.) på takstrabatter. Det skriver The Irish Times.

Den irske lufthavnsoperatør, daa (tidligere Dublin Airport Authority, red.) driver begge lufthavne, og selskabet vil tilbyde rabatter til flyselskaber i forhold til antallet af passagerer i 2021.

Kan slippe helt for passagerafgifter
I perioden fra 28. marts 2021 til 26. marts 2022 vil daa halvere passagerafgifterne i Dublin Airport for ethvert flyselskab, der i en periode på tre måneder har mindst 50 procent af det antal rejsende, selskabet havde i samme periode i 2019/20.

Hvis et flyselskab har over 70 procent, skal der slet ikke betales afgifter for passagererne. ’Hvis kunderne fra 2019 i Dublin Airport transporterer 80 procent af deres passagertotal fra sidste år i 2021/22, vil lufthavnen give rabatter i lufthavnsafgifter til en værdi af 50 millioner euro,” lyder det i en erklæring fra lufthavnen ifølge The Irish Times.

daa oplyser, at Cork Airport planlægger at tilbyde ”meget konkurrencedygtige” takstrabatter, som vil blive meldt ud til flyselskaberne inden for kort tid. Den irske lufthavnsoperatør understreger, at rabatordningerne skal give flyselskaberne incitament til at øge kapaciteten, i takt med at coronavacciner og lempelse af rejserestriktioner vil forbedre markedet.

Irland afhængig af flyruter
Administrerende direktør i daa, Dalton Philips, påpeger, at det er afgørende, at Irland får genoprettet sine mistede flyruter.

”Langt størstedelen af ​​Irlands økonomiske aktivitet har brug for lufttilslutning, og disse rabatordninger vil hjælpe med at gendanne vitale flyruter,” siger han.

I 2020 har de gennemsnitlige passagerafgifter i Dublin Airport været fastsat til 7,5 euro (55 kroner, red.), hvilket er 20 procent mindre end sidste år. Afgifterne i Cork Airport har været på cirka otte euro.

Den klart største lufthavn i Irland, Dublin Airport, håndterede 32,7 millioner passagerer i 2019, men i indeværende år har lufthavnen mistet 24,4 millioner passagerer som følge af coronapandemien. Cork Airport håndterede 2,6 millioner passagerer i 2019 og har mistet cirka to millioner rejsende i år.

 

Relaterede artikler:

Forslag om fælles nordisk passagerafgift

”Passagerafgift på flyrejser vil være et fejlgreb”

DAT fløj danske fodboldhelte hjem fra Dublin