En Airbus A330-300 fra American Airlines. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Vil drøfte fælles sortlistning af passagerer 

En stigning i antallet af voldelige overfald på personalet får nu den amerikanske transportminister Pete Buttigieg til at ville drøfte fælles sortlistning af rejsende hos landets flyselskaber.

En ubehagelig tendens har vist sig i USA. Flere ansatte ombord på landets fly oplever, at de bliver angrebet, mens de er på arbejde. Det får nu transportministeren til at overveje, om der skal indføres en ny fælles sortlistning af de passagerer, der bryder loven. Det fortæller The Washington Times.  

Senest er det en hændelse, hvor en stewardesse fra American Airlines stod og talte med en kollega, da hun pludseligt blev slået i hovedet. En mand ville på toilettet, selvom personalet netop havde bedt passagererne om at sætte sig. Da hun gentog instruktionen, mistede manden besindelsen.  

Han løftede sine arme og ramte stewardessen med en albue i ansigtet. Slaget gjorde, at hun efterfølgende blev indlagt med en hjernerystelse. Manden blev pågrebet af politiet i Denver efter landing. Hvis han bliver dømt skyldig, kan han idømmes op til 20 års fængsel for overfaldet. 

Højeste antal i 15 år
Federal Aviation Administration (FAA) fortæller, at 2021 er det år i de seneste 15, hvor de har startet flest undersøgelser efter hændelser, der har fundet sted på fly i amerikansk luftrum. I år har de indledt 923 undersøgelser, der har resulteret i 216 sager, hvor politiet er blevet involveret. 

Kigger man på tallene med tilbagevirkende kraft, skal man helt tilbage til 2004 for at finde det næsthøjeste antal undersøgelser. Her startede FAA 310 sager. I år har de modtaget 4.941 rapporter om såkaldte uregerlige passagerer og 3.580 hændelser, der har haft at gøre med mundbind.  

Tallene fik søndag transportminister Pete Buttigieg til at udtale, at det kan komme på tale at indføre fælles sortlistning på nationalt niveau i USA. Tidligere er passagerer blevet sortlistet hos de enkelte selskaber, men nu vil ministeren altså drøfte, om der skal tages skrappere midler i brug.

Taler dunder
Transportministeren lægger ikke fingre imellem, når han taler om sit syn på de passagerer, der angriber flypersonalet med enten ord eller knyttede næver. Det gjorde han helt klart, da han besøgte CNN’s program State of the Union.  

“Hør her, det er fuldstændig uacceptabelt at behandle personalet dårligt, angribe dem eller sågar udvise manglende respekt over for besætningerne på vores fly,” udtaler transportminister Pete Buttigieg, der har siddet på posten siden februar i år.  

“Der er ingen undskyldning for at behandle flybesætninger på den måde. FAA står stærkt. Det er derfor, at det er nogle virkelig hårde straffe og bøder, der bliver foreslået. Vi vil desuden fortsætte med at se på alle muligheder, der kan gøre, at både besætninger og passagerer kan føle sig sikre.”

 

Relaterede artikler:

USA skærper kursen over for urolige flypassager

KLM flyver atter “sortlistede” passagerer til USA

17 anholdte efter masseslagsmål i lufthavn