Boeing 787 Dreamliner fra China Southern Airlines. (Foto: Boeing/PR)

Vil flyve dagligt fra Helsinki til Beijing

Finnair har ikke fløjet til Beijing i halvandet år, men nu har et kinesisk flyselskab planer om at betjene ruten og har fået tilladelse fra de kinesiske myndigheder.

Finnair var det første europæiske flyselskab, der i 1988 fik mulighed for at tilbyde nonstop-flyvninger til Beijing ved at flyve den korte vej over Rusland.

Imidlertid har Ukrainekrigen, og de efterfølgende modsanktioner om at lukke luftrummet for europæiske flyselskaber, sat en stopper for operationerne til den kinesiske hovedstad. Den indtil videre sidste afgang fra Helsinki til Beijing på rutenummer AY085 fandt sted den 22. februar sidste år.

Dermed har de kinesiske flyselskaber fået en fordel, idet de stadig kan benytte den sibiriske luftkorridor med lavere flyvetid til følge og dermed ikke mindst lavere brændstofforbrug.

Nu vil Guangzhou-baserede China Southern Airlines udnytte denne fordel ved at forsøge at etablere en rute fra Beijing Daxing International Airport til Helsinki med syv ugentlige afgange. Det viser en liste fra CAAC, de civile kinesiske luftfartsmyndigheder, offentliggjort af aeroroutes.com

Der foreligger dog endnu ikke konkrete informationer om, hvornår en sådan rute i givet fald skulle starte.

Samarbejder med mange Oneworld-selskaber
China Southern Airlines var indtil den 1. januar 2019 medlem af luftfartsalliancen SkyTeam, og nu orienterer selskabet sig i stigende grad mod flyselskaberne i Oneworld. Derfor giver det god mening at etablere en rute fra Beijing, hvis det bliver muligt at opnå en codeshare-aftale med Finnair, så der kan sikres fødetrafik i Europa.

Før coronapandemien fløj Finnair dagligt fra Helsinki til Beijing Capital International Airport, og i vintertrafikprogrammet 2019/20 blev der yderligere suppleret med tre ugentlige forbindelser til den nye Daxing-lufthavn, som China Southern Airlines i dag benytter. I dag flyver Finnair blot to gange om ugen til Shanghai som den eneste destination i Kina.

SAS har heller ikke direkte flyvninger til Beijing i øjeblikket. Det har man ikke haft siden 19. februar sidste år.

Til gengæld betjener Air China stadig to skandinaviske hovedstadslufthavne fra Beijing. Fire gange om ugen flyver det kinesiske Star Alliance-selskab med en Airbus A350-900 fra Beijing til Stockholm, og tre gange om ugen flyves der til København.

 

Relaterede artikler:

Mange flyselskaber genoptager Kina-ruter

China Southern kan være på vej til Oneworld

Finnair og China Southern i samarbejde