Fly fra Delta Air Lines tankes op. (Foto: Delta Air Lines | PR)

‘Matchmaking’ for flyselskaber og SAF-leverandører

IATA er på vej med en ny platform, der til forveksling kan minde om en datingside. Den vil dog ikke matche nye kærestepar, men derimod flyselskaber og producenter af bæredygtigt flybrændstof.

De senere år er der blevet skrevet meget om de udfordringer, som flyselskaber og lufthavne har med at fremskaffe sustainable aviation fuel (SAF).

Den store hovedpine er, at der i øjeblikket ikke produceres tilstrækkeligt bæredygtigt flybrændstof til at imødekomme efterspørgslen, ligesom det grønnere alternativ også er dyrere end jet fuel. Nu har IATA tilsyneladende hentet inspiration ved de datingsider og apps, der er blevet en del af hverdagen hos mange mennesker, for at løse denne udfordringer.

I begyndelsen af næste år vil flyselskabernes internationale brancheorganisation nemlig lancere en ny platform kaldet Sustainable Aviation Fuel Matchmaker.

Meningen er, at den skal forbinde flyselskaber med producenten og forhandlere af bæredygtigt flybrændstof, siger IATA, der på sigt har en vision om, at også regeringer samt erhvervskunder fra andre brancher end lige netop luftfarten skal kunne gøre brug af den kommende platform.

Kalder det af stor betydning
Matchmaker vil fungere ved, at producenter kan lave opslag om hvor meget SAF, man for nuværende har til salg samt hvad der er på vej i den nærmere fremtid, mens flyselskaber kan gøre deres behov eller interesse i at købe hele eller dele af den mængde klar.

Ifølge IATA kan platformen bidrage til at øge den generelle gennemsigtighed på området, da producenterne vil blive bedt om at gøre rede for blandt andet hvor brændstoffet befinder sig, hvordan det er blevet fremstillet samt hvilke råvarer, man har brugt i produktionen.

Organisationen håber, at en sådan platform vil føre til, at det bliver hurtigere og mere gnidningsfrit at købe bæredygtigt flybrændstof, ligesom den vil generere data, som vil give et indblik i, hvordan markedet fungerer. Det fortæller Marie Owens Thomsen, der er vicedirektør for bæredygtighed og cheføkonom hos IATA

”Platformen vil mindske de omkostninger og udfordringer, som flyselskaber møder, når er på jagt efter en leverandør af bæredygtigt flybrændstof, mens SAF-markedet vil modnes og blive endnu mere globaliseret af den gennemsigtighed, som Matchmaker vil bidrage med.”

”I betragtning af at SAF er det mest betydningsfulde værktøj til at sænke klimaaftrykket, som luftfarten har, er ethvert skridt i den retning af stor betydning.”

Vil købe 1,5 millioner ton
At interessen for og efterspørgslen efter SAF er stor, vidner Air France-KLMs seneste træk på området om. I 2022 indgik koncernen en aftale med energiselskabet TotalEnergies om levering af 800.000 ton SAF, men nu er det kommet frem, at mængden af brændstof er blevet lige knap fordoblet.

Udvidelsen af den eksisterende aftale betyder, at TotalEnergies skal levere op til 1,5 millioner ton af det grønnere flybrændstof til Air France-KLM over en periode på 10 år. Adgang til brændstoftypen er af stor betydning, forklarer Tom Verbugt, der er general manager for Nordeuropa.

”Air France-KLM er førende inden for brugen af mere bæredygtigt flybrændstof og topper listen over flyselskaber, som flyver med mest SAF i tankene. At sikre store volumener er en forudsætning for, at vi kan nå vores målsætning om at flyve med 10 procent i SAF i 2030. Derfor er denne aftale så vigtig.”


Relaterede artikler:

Analyse: Brug for 4,5 megatons SAF i 2030

Vil investere 1,3 milliarder kroner i SAF

SAS i SAF-register med 17 andre flyselskaber