Virgin Atlantic annullerer A380-ordre

Det britiske langdistanceflyselskab Virgin Atlantic har valgt at afbestille seks Airbus A380-fly, som blev lagt i ordre helt tilbage i 2001.

Verdens største passagerfly, Airbus A380, bliver alligevel ikke en del af Virgin Atlantics fremtidig flåde af langdistancefly.

Flyselskabet har meddelt, at man har annulleret ordren på i alt seks fly af megajumboen. Det fortalte koncernchef i Virgin Atlantic, Craig Kreeger, i forbindelse med en pressebriefing i London den 7. marts.

”Vi har annulleret vores optioner på A380. Vi kan simpelthen ikke finde nok markeder, der gav mening for et fly på den størrelse, og det gav ikke mening kun at få et eller to fly på grund af flyets kompleksitet,” lød det over for Air Transport World.

Craig Kreeger bekendtgjorde, at ordren blev lagt i graven inden for de seneste par uger. Ordren på i alt seks A380-fly blev lagt for 17 år siden, men bestillingen er sidenhen blevet nedgraderet til en option i forbindelse med forhandlinger om en anden flytype. Angiveligt ved Airbus A330-forhandlinger.

Fra foråret 2019 begynder Virgin Atlantic at få leveret 12 nye Airbus A350-1000-fly, og de skal i løbet af de næste tre år erstatte flyselskabets ældre Airbus A340 og Boeing 747. Det vil betyde, at det britiske selskab til sidst råder over en flåde af Airbus A330, Boeing 787 Dreamliner og Airbus A350. I øjeblikket har Virgin Atlantic en flåde på i alt 43 fly.

A380-krise afblæst
Airbus har i de seneste år mødt kraftig modvind i antallet af bestillinger af A380. Flyselskaber verden over holder igen med at satse på det store dobbeltdækkerfly, og det har fået den europæiske flyproducent til at reagere. Man har således besluttet at ændre den månedlige produktion fra to og et halvt A380-fly til blot én.

Fremtiden for det enorme A380-produktionsapparat i fabrikshallerne i henholdsvis Toulouse i Sydfrankrig og Hamborg i Nordtyskland var længe uvis, men nu ser alting lysere ud for Airbus’ største fly, der har været produceret gennem de seneste 15 år.

I januar indgik Airbus nemlig en vigtig aftale med det mellemøstlige flyselskab Emirates på 20 A380-fly og med en option på yderligere 16 fly. Kontrakten kom i hus efter længere tids forhandlinger med Emirates, der holdt igen med at lægge den endelige bestilling.

Det forventes, at Emirates-ordren er med til at sikre en fortsat produktion af A380 i de næste mange år ud i fremtiden. Hvis ikke aftalen var kommet i hus, kunne det have betydet et produktionsstop.

Over 100 A380-fly på vej
Airbus A380 er blevet bestilt i alt 331 gange af 17 flyselskaber fra hele verden, og indtil videre har Airbus leveret 222. Emirates er den klart største kunde med i alt 162 ordrer på A380 – heraf er 101 pt. leveret. Den næstørste kunde er Singapore Airlines med 24 bestillinger, hvor 21 fly er leveret.

Blandt de øvrige A380-operatører er Air France, British Airways, Etihad Airways, Lufthansa, Qatar Airways, Thai Airways og Korean Airlines.

 

Relaterede artikler:

Emirates-ordre holder A380 i live

Airbus overvejer at stoppe A380-produktion

Airbus kan ikke få økonomi i A380

Airbus A380 skal på museum

Airbus topchef: A380 er vigtig for fremtiden