Fly fra Virgin Australia parkeret i Brisbane Airport. (Foto: Brisbane Airport Corporation)

Virgin-selskab i betalingsstandsning

Virgin Australia har søgt om konkursbeskyttelse, da den australske regering i første omgang har afvist af hjælpe selskabet.Omkring 100 fly er på jorden og 10.000 ansatte frygter for deres job.

Coronakrisen rammer nu for alvor luftfarten. Britiske Flybe var det første flyselskab, der indgav konkursbegæring som følge af det bratte fald i efterspørgslen, og sidenhen har selskaber som svenske BRA og irske CityJet søgt konkursbeskyttelse, mens Norwegian mandag indgav konkursbegæring for de svenske og danske bemandingsselskaber.

Tirsdag har Virgin Australia kastet håndklædet i ringen og anmodet om konkursbeskytttelse. Selskabet har en gæld på fem milliarder australske dollars, hvilket svarer til 22 milliarder danske kroner, og COVID-19-pandemien har gjort ondt værre for Australiens næststørste flyselskab.

Derfor har flyselskabet gennem de seneste uger søgt at få hjælp fra den føderalske australske regering samt fra lokalregeringen i Queensland, hvor Virgin Australia har sit hovedkontor. Men det har indtil videre været uden held.

“Jeg ved, hvor forfærdelig denne nyhed i dag vil være for jer alle. I de fleste lande er føderale regeringer trådt ind i denne hidtil uset luftfartskrise for at hjælpe deres flyselskaber. Desværre er det ikke sket i Australien,” skriver Virgin-stifteren Sir Richard Branson i et brev til de ansatte.

Vil i luften igen
At Virgin Australia er under konkursbeskyttelse betyder, at der kan arbejdes for en rekonstruktion af selskabet med hjælp fra Deloitte. Hos Virgin Australia understreger selskabets koncernchef, at selskabet på ingen måder er færdig i australsk luftfart. Den kommende periode skal bruges til at sikre fremtiden for Virgin Australia.

“Australien har brug for et andet flyselskab (udover Qantas, red.), og vi er fast besluttet på at fortsætte med at flyve. Virgin Australia vil spille en vigtig rolle i at få den australske økonomi tilbage på højkant efter COVID-19-pandemien ved at sikre, at landet har adgang til konkurrencedygtig luftfart af høj kvalitet,” siger Virgin Australias koncernchef Paul Scurrah i en pressemeddelelse.

Virgin Australia blev etableret den 29. august 2000 som Virgin Blue og har sin hovedbase i Brisbane Airport. Selskabet beskæftiger 10.000 ansatte og flyver til 41 destinationer med omkring 100 fly.

Der er mange forskellige industrielle ínteresser i ejerskabet bag Virgin Australia. Største aktionær er Abu Dhabi-baserede Ethiad Airways med en ejerandel på 20,94 procent. Herefter følger Singapore Airlines med 20,09 procent, kinesiske Nashan Group med 19,98, kinesiske HNA Group med 19,82 procent og Virgin Group med 10,42 procent.

 

Relaterede artikler:

SAS-partner søger kreditorbeskyttelse

Svensk flyselskab kaster håndklædet i ringen

Flybe er kollapset