IAG har via datterselskabet Vueling overtaget østrigske NIKI med op til 15 Airbus A320-fly samt en slotportefølje i Wien, Düsseldorf, München, Palma de Mallorca og Zürich.
Kort før 2017 rindede ud, blev fremtiden for hovedparten af de ansatte i det krakkede østrigske flyselskab NIKI sikret. Det skete ved en handel, hvor Europas tredjestørste luftfartskoncern IAG overtager væsentlige aktiver fra boet.
IAG er moderselskab for British Airways, Iberia, Aer Lingus, LEVEL samt Vueling. Det bliver sidstnævnte operatør, der via et nyoprettet østrigsk datterselskab overtager varemærkerettigheder, start- og landingstilladelser samt op til 15 fly af type Airbus A320 og A321 fra boet. Herudover er det planen, at omkring 740 af de oprindeligt 1.000 ansatte skal følge med over i det nye selskab.
Overtagelsen af aktiverne i boet efter NIKI betyder, at Vueling får en forstærket platform for ekspansion i lufthavnene i Wien, Düsseldorf, München, Palma de Mallorca og Zürich, hvor der er mange attraktive start- og landingstilladelser.
“NIKI var den økonomiske mest levedygtige del af Air Berlin, og det klare fokus på fritidsrejsende passer godt til Vueling,” lød kommentaren fra IAG´s kondernchef Willie Walsh, efter at købsaftalen var underskrevet.
Historisk lynsalg
Den endelige transaktion forventes afsluttet ved udgangen af februar, og IAG betaler ifølge Reuters i alt 20 millioner euro – eller godt 150 millioner kroner – for aktiverne. Herudover vil IAG tilføre det nye selskab 16 millioner euro (120 millioner kroner) i driftskapital. Transaktionen skal dog først godkendes af EU´s konkurrencemyndigheder, der i midten af december stillede så store krav til Lufthansa-koncernen, at man besluttede at trække det oprindelige købstilbud tilbage.
“Vuelings overtagelse af NIKI er en rigtig god løsning for begge parter. NIKI får en stærk økonomisk partner med en langsigtet strategi. Udover at have det mest fordelagtige købstilbud, så var det også grunden til, at kuratellet valgte Vueling som den overtagende part. Vueling får dermed mulighed for at kunne tilbyde flyforbindelser på mange nye ruter, som selskabet ikke tidligere havde adgang til,” siger Lucas F. Flöther, fra advokatfirmaet Flöther & Wissing, der har været bobestyrere.
Flöther & Wissing understreger, at det er første gang i europæisk luftfartshistorie, at det er lykkedes via et lynsalg at sælge et større europæiske flyselskab, hvor aktiviteterne allerede var ophørt. Blandt de andre interesserede købere har været den oprindelige grundlægger Niki Lauda samt TUI og Thomas Cook Airlines.
Relaterede artikler:
Flere vil byde på NIKI-aktiver
Kritik af Margrethe Vestager efter NIKI-konkurs
Østrigske NIKI er gået konkurs