Foto: Alasdair McLellan

Widerøe skærer 4.000 flyafgange på indenrigsruterne

Lønsomheden på de såkaldte kortbaneruter er under pres i norske Widerøe, der fjerner 15 procent af produktion på kortbanenettet og lukker flere ruter.

Det er gennem de senere år blevet vanskeligere at drive lønsom flytrafik på det norske kortbanenettet, der primært består af en række lufthavne, der blev etableret i 1960´erne og indtil begyndelsen af 1970´erne for at styrke infrastrukturen i yderdistrikterne.

Der blev etableret landingbaner på 840 x 30 meter, der i dag går under navnet kortbanenettet, og primært betjenes af Widerøe med mindre fly.

Nu må Widerøe imidlertid opgive at opretholde den samme produktion som tidligere, da lønsomheden er kommet under pres. Det er en kombination af stigende afgifter, en svækket norsk krone samt den generelle markedsudvikling i Norge, der har afstedkommet denne beslutning.

“Vi må desværre skære i den helt nødvendige kollektive transport i Norges distrikter. Vi er i en fortvivlet situation. Vi ved, at resultatet af disse nedskæringer vil være en transportstandard i en række distriktskommuner, der ikke er er i nærheden af at  imødekomme rejsebehovet. Vi har dog ikke noget valg. Vi har haft en dialog med transportministeriet, og vores anbefaling er, at flere af disse ruteområder bliver lavet til anbudsruter,” siger Stein Nielsen, der er koncernchef i Widerøe.

4.000 afgange skæres væk
Fra den 4. maj vil Widerøe derfor på årsbasis fjerne hele 4.000 afgange i trafikprogrammet, hvilket svarer til 15 procent af produktionen på kortbanenettet. Herudover lukkes ruterne fra Evenes til Bodø og Andenes, mens en række ruter fremover kun vil blive opereret i sommerhalvåret.

Der reduceres på en række afgange mellem Bodø og henholdsvis Svolvær og Mo I Rana, ligesom der også skæres fra Florø til Oslo og Bergen. Fra Tromsø reduceres der på ruten til Vadsø og Alta, men der også kommer reduktioner i fartplanen på ruterne fra Oslo til Hovden og fra Hammersfest til Tromsø.

Endelig nedlægges ruterne fra Oslo til Brønnøysund, Leknes, Mo I Rana, Namsos, Sandnessjøen, Svolvær fra oktober til marts med undtagelse af påske samt jule- og nytårsperioderne.

Widerøe´s Flyveselskab er en del af Widerøe-koncernen, der også omfatter Widerøe Ground Handling, Widerøe Technical Services og Widerøe Internet. Koncern beskæftiger 3.500 ansatte og levering handlingservices i 42 norske lufthavne. Flyselskab betjener i alt 50 destinationer i Norge og i udlandet.

 

Relaterede artikler:

Widerøe: Øget moms kan betyde 37 rutelukninger

Norsk flyskat rammer bundlinjen hos Widerøe

Norsk regering kommer Widerøe til undsætning