Widerøe skal splittes op i flere enheder

Det norske regionale flyselskab Widerøe skal opdeles i flere enheder. Det er planen et år efter, at SAS solgte 80 procent af selskabet til en investorgruppe med den norske transportkoncern Torghattan i spidsen.

Den 3. maj sidste år kunne SAS meddele, at selskabet havde solgt 80 procent af aktierne i datterselskabet Widerøe Flyselskab AS til en investorgruppe med den norske transportkoncern Torghattan i spidsen.

Transaktionen blev gennemført den 30. september og indbragte SAS et beløb på 2 mia. svenske kroner. Herudover blev det aftalt, at SAS skulle afhænde de resterende 20 procent af aktierne i løbet af 2016.

Efter et år med nye ejere er det blevet besluttet at opdele selskabet i flere forskellige forretningsenheder. Det bekræfter selskabets informationsdirektør Richard Kongesteien til det norske medie Nord24.

“Foreløbig er der tale om teknisk afdeling og jordpersonale,“ siger Richard Kongesteien til Nord24.

Ifølge informationsdirektøren er det ikke for at spare penge, men i stedet for at kunne udvikle forretningen.

“Teknisk afdeling kan for eksempel sælge ydelser til andre leverandører. Vi ved, at der er nogle, der frygter et salg, men det har ikke været diskuteret,“ understreger informationsdirektøren, der heller ikke vil udelukke, at man på sigt kan vælge at opsplitte andre dele af selskabet.

Bekymring hos de ansatte
Widerøes planer vækker bekymring hos de teknisk ansatte, der er organiseret i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO).

“Det er mange medlemmer, der er skeptiske. Vi har trods alt været en del af selskabet i 80 år, og nu skal vi skilles ud. Det vil blive lettere for Widerøe at skille sig af med os i et separat selskab i et stadig mere konkurrencepræget marked. Vi kan allerede nu se, at fly bliver vedligeholdt i Holland, fordi selskabet ikke har kapacitet selv,“ siger Petter Strand, der er formand for bestyrelsen i Widerøes afdeling af Norske Flytekniker Organisasjon.

Torghattan ASA ejer 51 procent af WF Holding, der er moderselskabet for Widerøe Flyselskab AS. Widerøe Flyselskap har allerede et 100-ejet datterselskab kaldet Widerøe Internett AS, og nu kommer tilsyneladende også to yderligere datterselskaber til.

Widerøe omsætter for 3,5 mia. norske kroner og har 1.400 ansatte. I selskabets tekniske afdeling er der 270 ansatte med omkring 140 flyteknikere samt 130 faglærte og specialarbejdere.