Wizz Air Airbus A320-200 i Prag Lufthavn. (Foto: PRG.aero)

Wizz Air lukker tre baser

Det ekspansive ungarske lavprisflyselskab Wizz Air har i dag 27 baser i Europa, men i løbet af maj og juni lukkes tre af baserne, mens en ny kommer til.

Mens Wizz Air for nylig meddelte, at selskabet ville åbne en ny base i Wien med fem fly, der løbende indfases fra slutningen af april i år og frem til foråret 2019, er der til gengæld andre baser, der må lukke.

Wizz Air, der i dag er Europas fjerdestørste lavprisflyselskab, har i øjeblikket 27 baser, mens Wien-basen i princippet vil blive nummer 28. Men herefter vil tre baser blive lukket. Den 14. maj vil Wizz Air ikke længere have base i Košice i Slovakiet, og den 13. juni er det basen i den tjekkiske hovedstad Prag, der må lade livet. Ved udgangen af juni bliver basen i Lublin i Polen også lukket ned.

Til gengæld oplever man, at Wizz Air stille og roligt nærmer sig de vesteuropæiske storbyer. Da det ungarske lavprisflyselskab sidste år åbnede base i London Luton Airport, var det samtidig den første base i Vesteuropa. Basen er sidenhen blevet udvidet og med købet af ledige slots (start- og landingstilladelser, red.) fra Monarch-konkursen, kommer Wizz Air i den kommende sommer til at stationere syv fly i den britisk lavpris- og charterlufthavn.

Med den kommende base i Wien, der åbner 27. april 2018, tager Wizz Air endnu et skridt mod det etablerede Central- og Vesteuropæiske marked og flytter dermed fokus en smule væk fra Østeuropa, der hidtil har været selskabets kernemarked. Rygter i markedet peger på Milano-Malpensa og Eindhoven som kommende baser.

Baser med ét fly kan være truede
Wizz Air sendte første fly på vingerne den 19. maj 2004, så det er et meget ungt og ekspansivt flyselskab, der for alvor er ved at træde ind på den store internationale scene.

I dag tilbyder selskabet flere end 500 ruter fra 27 baser, og ved udgangen af juni vil der være 25 baser, når tre er skåret væk og Wien er blevet tilføjet.

Wizz Airs baser er i Gdansk, Poznan, Katowice, Warszawa og Wroclaw i Polen; Budapest og Debrecen i Ungarn; Sofia og Varna i Bulgarien; Chișinău i Moldova; Bukarest, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Craiova, og Timisoara i Rumænien; Kiev i Ukraine; Beograd i Serbien; Vilnius i Litauen; Skopje i Makedonien; Riga i Letland; Tuzla i Bosnien-Hercegovina; Kutaisi i Georgien samt London-Luton i Storbritannien og den 27. april også i Wien i Østrig.

Blandt de 25 baser er der i alt syv, der blot har et enkelt basefly. Det vil være sandsynligt, at flere af disse baser kan være i farezonen, hvis Wizz Air har brug for at flytte kapacitet til markeder, hvor der er større markedsmuligheder.

Baserne med enlige fly er henholdsvis Wroclaw, Kutaisi, Iasi, Kiev, Varna, Debrecen samt Sibiu.

 

Relaterede artikler:

Tre nye nordiske ruter til Wien

Wizz Air med 72. rute i Skandinavien

Wizz Air køber Monarch-slots i Luton Airport

Wizz Air med flyordre på 110 milliarder kroner

Syvende Wizz Air-rute fra Billund