Winfried Hartmann (t.v.) fra Frankfurt Lufthavn og George Michalopoulos fra Wizz Air (Foto: Wizz Air)

Wizz Air ind på Lufthansas hjemmebane

Wizz Air følger i hælene på Ryanair og åbner ruter til Frankfurt Airport, der netop forsøger at tiltrække lavprisselskaber under store protester fra Lufthansa.

Først var det Ryanair, der i november sidste år meldte sin ankomst til Frankfurt Am Main-lufthavnen i 2017. Nu følger det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air efter ind i den lufthavn, som er Lufthansas helt store bastion.

Wizz Air har således planer om at åbne to ruter til Frankfurt i 2017. Den ene er en rute fra Bulgariens hovedstad Sofia, som åbner den 22. maj. Den anden er en rute fra Ungarns hovedstad Budapest, som åbner den 15. december.

Begge ruter vil blive betjent dagligt med spritnye Airbus A321-fly med plads til 230 passagerer. Wizz Air flyver i forvejen fra den langt mindre Frankfurt-Hahn lufthavn til ni destinationer.

“Det glæder os at kunne byde Wizz Air velkommen i Frankfurt Lufthavn med flyvninger fra begyndelsen af maj 2017. Den daglige forbindelse til den bulgarske hovedstad Sofia tilføjer endnu en god forbindelse til rutenetværket i Frankfurt Lufthavn. Wizz Airs beslutning understreger også den stigende betydning, som Frankfurt får i lavprismarkedet,” sagde Winfried Hartmann, direktør for salg- og kundeservice hos Fraport, der driver Frankfurt Lufthavn.

Betydelig grad af vækst
Allerede i slutningen af næste måned åbner Ryanair en ny base i Frankfurt med to fly og fire ruter med daglige afgange til Alicante, Faro, Malaga og Palma de Mallorca. Ryanair regner i første omgang med 400.000 passagerer om året på ruterne til og fra Frankfurt.

Når to af Europas største lavprisflyselskaber indenfor kort tid begge annoncerer, at de kommer til en af de allerstørste lufthavne i Europa, hvor et af Europas allerstørste netværksselskaber har sit primære trafikknudepunkt, så skyldes det de attraktive vilkår, som Frankfurt-ejerne Fraport er begyndt at tilbyde nye selskaber i lufthavnen.

Fraport ønsker at tiltrække flere lavprisflyselskaber til Frankfurt. Blandt de europæiske lavprisselskaber er det i dag kun spanske Vueling, islandske WOW air, tyrkisk-tyske Sun Express samt tyrkiske Pegasus Airlines, der flyver til lufthavnen. Derimod må man kigge langt efter selskaber som easyJet, Norwegian og Transavia samt Ryanair og Wizz Air et lille stykke tid endnu.

I december sidste år fik Fraport, der driver Frankfurt Lufthavn, godkendt en ny struktur for landings- og passagerafgifter af ministeriet for økonomi, energi, transport og regional udvikling i den tyske delstat Hessen.

For at gøre sig ”lækker” overfor lavprisflyselskaberne, så vil Fraport belønne selskaber, der vokser hurtigt. Det eneste krav for at kvalificere sig til de lavere afgifter er, at man har planer om en betydelig grad af vækst.

Ikke være rimeligt
De planer har dog afstedkommet voldsomme protester fra Lufthansa, der har truet med at skære ned på sine ruter til og fra Frankfurt samt eventuelt lukke ruter og flytte dem til andre lufthavne.

Da Lufthansa i forvejen er absolut største selskab i Frankfurt med mere end 160 ruter til og fra lufthavnen, så kan det være svært for flyselskabet at vokse særlig hurtigt. Enkelte nye ruter og øgede frekvenser på eksisterende ruter. Men ikke en hel masse nye ruter. I 2017 bliver det til fem nye ruter til mindre destinationer rundt omkring i Europa.

“Vi er skuffede over, at ministeriet har accepteret Fraports anmodning. Vi føler, at vi er blevet forfordelt i forhold til luftfartsselskaber, som er nye i Frankfurt. Det kan ikke være rimeligt, at to flyselskaber, der flyver på den samme rute, skal betale forskellige gebyrer,” sagde Harry Hohmeister, der sidder i bestyrelsen for Lufthansas såkaldte Hub Management Forvaltning, i december sidste år.

Lufthansa og Star Alliance-partnere som SAS, United og adskillige andre, står for 77 procent af trafikken i Frankfurt-lufthavnen.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa-kritik af nye takster i Frankfurt

Lufthansa og Ryanair tørner sammen i Frankfurt

Medie: Ryanair etablerer base i Frankfurt Lufthavn

Ryanair flyver til 105 primærlufthavne

Wizz Air toppede lavprisvæksten i 2016