Newark Liberty International Airport. (Foto: Florian Pépellin | CC 3.0)

‘Irene’ forsinkede 7.500 flypassagerer til og fra Norden

Den tropiske orkan Irene, der lørdag ramte USA´s østkyst lukkede alle lufthavnene i New York-området og forårsagede omkring 9.000 flyaflysninger. Heraf 50 nordiske flyafgange til og fra USA, hvilket berørte omkring 7.500 rejsende med SAS, Finnair, Icelandair, Continental og Delta Air Lines.

Den tropiske orkan “Irene“, der i weekenden hærgede USA´s østkyst, skabte massive problemer for flytrafikken, da myndighederne besluttede at lukke i alt fem lufthavne i New York og New Jersey. Det gik blandt andet udover de travle internationale lufthavne J.F. Kennedy og Newark samt indenrigslufthavnen LaGuardia.

Samlet blev omkring 9.000 flyafgange aflyst i et bælte fra South Carolina i syd til Boston i nord efterhånden som Irena gik i land på østkysten.

Udover de massive trafikforstyrrelser lokalt på USA´s østkyst berørte situationen også mange rejsende mellem New York og Europa, herunder rejsende til og fra de skandinaviske og nordiske lande.

Aflyste afgange mellem Norden og USA

Alene i flytrafikken mellem de nordiske lande og New York blev i alt50 flyafgange aflyst i løbet af weekenden. Der var tale om alle afgange lørdag og søndag mellem de nordiske lufthavne og New York samt de respektive returflyvninger.

Aflysningerne berørte følgende selskaber og afgange:

SAS
SAS måtte indstille samtlige afgange lørdag og søndag til og fra New York-Newark fra henholdsvis København, Stockholm og Oslo. Der er tale om daglige forbindelsre med Airbus A330-300 fly, hvilket således resulterede i 12 aflyste afgange og ca. 2.200 passagerer, der blev påvirket af aflysningerne,

Continental
Det amerikanske Continental-United måtte også lørdag og søndag indstille selskabets daglige afgange mellem New York-Newark og København, Stockholm og Oslo. Med daglige forbindelser med Boeing 757-200 fly betyder 12 aflyste afgange, at omkring 1.600 passagerer blev berørt.

Delta Air Lines
Amerikanske Delta Air Lines benytter i modsætning til SAS og Continental – den store J.F. Kennedy Airport i New York. Selskabet måtte lørdag og søndag indstille selskabets afgange fra København, Stockholm og Reykjavik til New York JFK samt de respektive returflyvninger. Det betød, at samlet 12 afgange og ca. 1.600 passagerer blev berørtpå selskabets flyvninger med Boeing 757-200 fly.

Icelandair
Det islandske luftfartsselskab måtte lørdag og søndag aflyse begge daglige afgange mellem Reykjavik-Keflavik og New York JFK, hvilket svarer til i alt otte aflysteafgange med Boeing 757-200. Herudover blev rundturen mellem Keflavik og Boston også aflyst søndag, således at Icelandair kom op på 10 aflyste afgange og omkring 1.400 passagerer, der blev forstyrret heraf.

Finnair
Det finske luftfartsselskab Finnair, der er mere eksponeret mod Asien, slap relativt billigt fra trafikforstyrrelserne fra Irene. Afgangene lørdag og søndag fra Helsinki til New York-JFK blev aflyst og dermed også returflyvningerne. Det betød 4 aflyste afgange med Airbus A330-300, hvilket svarer til ca. 750 passagerer, der fik forstyrret rejseplanerne.

Berørte samlet 7.500 passagerer til og fra Norden

Samlet berørte Irene således op imod 7.500 passagerer i den direkte flytrafik mellem de nordiske lande og New York. Samlet set venter luftfartsselskaberne, at trafikken mellem New York og Europa genoptages i løbet af mandagen.

Der udestår nu lidt “oprydning“ hos luftfartsselskaberne, der skal have skabt sig et overblik over de samlede omkostninger for de “care“-aktiviteter, der blev iværksat med ekstraordinært hotelophold og forplejning for strandede passagerer.

Herudover har mange rejsendevalgt at ændre billettens rejsetidspunkt eller simpelt hen at få billetten refunderet, hvis rejsen endnu ikke var påbegyndt.

Orkaner er således ligesom vulkanaskeskyer, jordskælv og tsunamier en del af de rammebetingelser, som luftfartsselskaberne opererer under. Mængden af den slags hændelser kan i sidste ende være afgørende for, hvorvidt bundlinjen skal skrives med røde eller sorte tal, når det hele gøres op.