10 alternative seværdigheder i Danmark

Lige nu er der stor søgning mod Tivoli, Legoland og de store jyske forlystelsparker. Men der findes også andre og mindre kendte seværdigheder i det danske sommerland. Highways.dk, der er en portal for bilister og kør-selv ferie, har udvalgt 10 spændende og meget alternative seværdigheder.

Leder man efter alternative, skæve og private attraktioner i Danmark, så vil Highways.dk være det rette sted at starte sin søgning.

Highways.dk kalder sig selv for et “inspirationsunivers til bilister og kør-selv turister i Danmark“, hvor folk kan finde inspiration til alternative og mindre kendte attraktioner og oplevelser langs de danske landeveje. Highways.dk blev grundlagt i 2002, og omfatter også portalerne www.Highways-USA.com og http://www.highway-iceland.com.

Highways har været ude i det danske sommerland for at finde10 attraktioner, der ikke nødvendigvis har samme tiltrækningkraft og besøgstal som de store kendte attraktioner. Men alligevel venter der oplevelser ud over det sædvanlige. Det er der kommet følgende liste ud af:

Nr. 1: Det Danske Tændstikmuseum, Sorø
Den er ikke meget længere end bredden på tre fingre. Og så er den lille og tynd. Alligevel er den uundværlig. Og nu har den fået sit eget museum i Sorø. Tændstikken. Samler Hans Henrik Møller Andersen har åbnet et privat museum i Sorø, hvor du kan få oprullet historien om den danske tændstik, lige fra de første svovlstikker over tændstikæsker af træ med Tordenskjold på fronten til køkkentændstikker, engangslightere og rygeforbud. Det hele formidlet på en let tilgængelig, indsigtsfuld og underholdende måde.

Nr. 2: Verdenskortet ved Klejtrup Sø
Det er ikke småting, en mand med en skovl og mission kan udrette. Faktisk kan han indtage hele verden. Beviset ligger ved bredden af Klejtrup Sø vest for Hobro. Her brugte ildsjælen Søren Poulsen en stor del af sit liv på at skabe sit helt eget verdenskort med samtlige syv verdensdele – og mulighed for at ro en tur på Det Indiske Ocean. Verdenskortet ved Klejtrup er et stykke helt unikt håndværk, sirligt konstrueret med kystlinjer, floder og flag i de fleste lande. Hele verden ved bredden af Klejtrup Sø.

Nr. 3: Elia, Herning
En gigantisk ufo er landet midt på den jyske hede. Udstyret med fire kæmpeskorstene med røde lanterner, der når op i 32 meters højde. Tilsæt så muligheden for gasudbrud i form af en otte meter høj flamme en gang hver 18. dag. I gennemsnit. Men hold dig langt væk i tordenvejr. Kunstneren Ingvar Cronhammars gigantskulptur Elia fra 2001 ved Birk Centerpark øst for Herning er noget helt for sig selv. Elia’s gigantiske proportioner skal simpelthen opleves ved selvsyn.

Nr. 4: Sparemuseet, Randers
3.500 sparegrise og sparebøsser på rad og række. Et festfyrværkeri i alle tænkelig farver og former. Fantasien fejler tydeligvis ikke noget hos opfinderne af verdens sparebøsser. Her er både de børnevenlige og de politiske ukorrekte. Hvad fx med en neger fra 30’ernes amerikanske sydstater, der vrikker med ørerne, når du giver ham en skilling? Sparemuseet i kælderen under Sparekassen Kronjylland i Randers har en af verdens største samlinger af sparegrise fra ind og udland. Og så er der endda gratis adgang. En oplagt seværdighed her i kølvandet på finanskrisen.

Nr. 5: Souvenariet, Tranekær på Langeland
Frisk luft fra Florida på dåse. Plasticlandskaber med nyfalden sne. Kopier af det skæve tårn i Pisa og Frihedsgudinden i New York. Smagløse platter, kukure og spilledåser. Plus vandrestokke fra Himmelbjerget. Souvenariet på Tranekær Slot på Langeland er i den grad leveringsdygtig i kulturel kitsch fra hele verden. 3.000 souvenirs har Souvenariet i Tranekær i samlingen. Inklusiv en stribe forbudte souvenirs, som tolderne har konfiskeret i Københavns Lufthavn. Det gælder fx et par elegante højhælede damesko lavet af krokodilleskin. Forbudt, forbudt. .

Nr. 6: Zoologisk Museum, Grindsted
En kalv med to hoveder. En afrikansk elefant, der har kendt bedre dage. Foruden løver, bjørne, rensdyr og en slædehund. Samt utallige fugle på rad og række. Selvom samlingen er godt støvet og der ikke længere er faste åbningstider, er det stadig facinerende at gå gennem en af Danmarks største samlinger af udstoppede dyr. Manden bag det hele er 84-årige Hans Filskov Larsen, der udstoppede sin første fugl som 16-årig. Grindsted Zoologiske Museum er officielt ikke længere åbent for offentligheden. Men ringer du i forvejen, kan du godt få en guidet rundvisning i den store, men lidt støvede samling.

Nr. 7: Sneglehuset, Thyborøn
Hvad gør man ikke for sin kone? Fisker Alfred Pedersen fra Thyborøn tog en af de mere alternative metoder i brug, da konen forlagte et hus, der var lidt ud over det sædvanlige. Og det fik hun: Alfred brugte 25 år af sit liv på at beklæde huset med skaller fra bl.a. Vesterhavet. Både udvendigt og indvendigt. Og i dag kan man så besøge Sneglehuset, og forvisse sig om, at historien er god nok.

Nr. 8: Labyrinthia, Silkeborg
Familien Jensen i Rodelund syd for Silkeborg har været bidt af labyrinter i mere end 13 år. Derfor har familien bygget sin egen labyrint-park på familiens grund med den 1.300 kvadratmeter store 3D-labyrint som det største trækplaster. Her kan børn og voksne fare vild i jagten på nogle af de poster, der skal findes på vej gennem labyrinten. Labyrintia i Rodelund syd for Silkeborg byder også på en såkaldt Trojaborg-labyrint og en vandlabyrint, hvor man ikke må blive ramt af vandstrålerne.

Nr. 9: Jodle Birge Museet, Rold
Den røde Fiat 500 stjæler ved første øjekast opmærksomheden, når du træder ind i Jodle Birge Museet i Rold syd for Aalborg. Men ellers byder hyldesten til en af dansk toppens bedst sælgende kunstnere gennem tiderne, Jodle Birge, også på seler og tyrolerhatte samt wild west-udstyr og naturligvis masser af forgyldte plader som bevis på det svimlende pladesalg. Foruden altså Jodle Birge røde Fiat 500. Jodle Birge Museet i Rold er en kærlig og spøjs hyldest til den afdøde musiker bag de klassiske Giro 413-hits ”Rigtige Venner” og ”Tre Hvide Duer”.

Nr. 10: Fire Hvide Mænd, Esbjerg
De rager alle ni meter op i luften, og kan ses på flere kilometers af sted. Og de er næsten blevet et vartegn for Esbjerg på lige fod med i Operaen i Sydney. Kunstneren Svend Vig Hansens fire hvide kæmpemænd, der troner på Sædding Strand nord for Esbjerg. Og selvom folk i daglig tale kalder dem Fire Hvide Mænd, så er værkets rigtige titel, Mennesket ved havet. Oprindeligt skulle de fire mænd faktisk have stået ved Skagen, men nu står de altså på Sædding Strand ved Esbjerg.

Læs også:

Ny turist-hjemmeside om Danmark

Foto: Ved Klejtrup Sø vest for Hobro er der skabt et verdenskort med samtlige syv verdensdele.