Forhandlingerne mellem de norske flyteknikeres fagforening og arbejdsgiverorganisationen NHO Luftfart er brudt sammen. Forhandlingerne flyttes til Rigsmægleren, der i 2022 måtte opgive og dengang sendte parterne i konflikt.
Mens Norwegian og selskabets norske piloter stadig forhandler om en ny overenskomst, der skulle have været på plads den 1. november sidste år, er der et andet sted, at det norske lavprisflyselskab kan risikere at blive berørt af en konflikt.
Det er nemlig ikke lykkedes for arbejdsgiverforeningen NHO Luftfart at nå til enighed med Norsk Flyteknikerorganisation om en ny overenskomst, og parterne har nu valgt at lade de videre forhandlinger foregå hos den norske rigsmægler.
Det skriver Nettavisen.no.
Norsk Flyteknikerorganisation (NFO) er et fritstående forbund uden for LO-familien og har omkring 500 medlemmer, der er ansat i Norwegian og datterselskabet Widerøe, SAS, Norse Atlantic Airways, Babcock Scandinavian Engineering samt Kongsberg Aviation Maitenance Services.
Uenige om “grundlæggende rettigheder”
Ifølge NFO står parterne langt fra hinanden, idet der ikke er en accept fra NHO Luftfart af “medlemmernes grundlæggende rettigheder”, hvilket fremgår af en pressemeddelelse fra NFO, som Nettavisen har modtaget.
“Norsk luftfart går en udfordrende tid i møde med en varslet flyteknikermangel, og NHO Luftfart bedriver fagforeningsknusning i forhandlingerne. NFO er indstillet på at finde konstruktive løsninger, men vi ser et behov for at benytte Rigsmægleren i et forsøg på at komme til enighed med NHO Luftfart,” skriver Jan Skogseth, leder af NFO, i en pressemeddelelse.
Hos NHO Luftfart kan man ikke genkende beskrivelsen fra NFO-lederen, og Erik Lahnstein, direktør i NHO Luftfart, siger til Nettavisen, at man ser sig selv som en seriøs arbejdsgiverorganisation, der er optaget af at agere ordentligt over for fagforeningerne.
I sommeren 2022 strejkede omkring 430 flyteknikere i Norsk Flyteknikerorganisation også, da man heller ikke dengang kunne blive enige om en ny overenskomst. Strejken varede dengang fra 18. til 28. juni, indtil regeringen greb ind, da der var “fare for liv”, da luftambulancerne ikke kunne komme på vingerne.
Relaterede artikler:
Forsøger at undgå pilotstrejke hos Norwegian