München Lufthavn. (Foto Munich Airport Facebook.com PR)

100.000 passagerer berøres af ny Lufthansa-strejke

I denne uge rammes syv tyske lufthavne af en strejke, som er afledt af de igangværende overenskomstforhandlinger hos Lufthansa. Op mod 100.000 rejsende kan blive forstyrret.

På onsdag og torsdag mødes repræsentanter fra henholdsvis den store fagforening Ver.di og ledelsen hos Lufthansa atter ved forhandlingsbordet i Berlin, hvor de vil genoptage drøftelserne om en ny overenskomstaftale for henved 25.000 ansatte hos flyselskabet.

Inden da er der dog blevet varslet endnu en strejke, fordi fagforeningen er utilfreds med et udspil, som Lufthansa er kommet med forud for forhandlingerne. Det betyder, at jordpersonale hos Lufthansa AG, Lufthansa Technik og Lufthansa Cargo nedlægger arbejdet.

Strejken er planlagt til at gå i gang natten til tirsdag klokken 04.00, og efter planen vil den vare indtil onsdag morgen klokken 07.10, oplyser Ver.di. Andre steder lyder det dog, at arbejdet kan blive nedlagt allerede omkring klokken 20.00 mandag aften.

Ifølge Lufthansa er forventningen i øjeblikket, at strejken vil få konsekvenser for mellem 80 og 90 procent selskabets trafik. Deutsche Welle skriver, at 900 ud af 1.000 af planlagte flyvninger er blevet aflyst, hvilket resulterer i, at omkring 100.000 passagerer forstyrres.

Flere lufthavne rammes
I skrivende stund ventes det, at strejken vil få indflydelse på afviklingen af flytrafik i lufthavnene i Frankfurt, München, Hamborg, Berlin, Stuttgart, Düsseldorf samt Køln-Bonn.

Frankfurt Airport oplyser, at der forventes forstyrrelser af det planlagte trafikprogram samt aflysninger som følge af arbejdsnedlæggelsen, mens lufthavnen i München advarer om, at der her er udsigt til betragtelige ændringer og aflysninger af flyvningerne.

I Hamborg Lufthavn, der er populær blandt danskere, opfordres de rejsende til at holde sig orienteret frem mod deres flyvning. Düsseldorf Airport er kommet med samme melding, da lufthavnen venter, at strejken vil føre en række forsinkelser med sig

Berlin-Brandenburg har endnu ikke italesat, hvad strejken kan få af praktiske konsekvenser i hovedstadslufthavnen, og det samme gælder for Stuttgart Airport og Køln-Bonn.

En fornærmelse
Utilfredsheden fra Ver.di handler om, at fagforeningen ønsker at få landet en lønstigning på 12,5 procent samt en bonus, der skal være en hjælp mod inflationen. I sit seneste udspil har Lufthansa tilbudt 10 procent, men det mente man ikke var tilstrækkeligt.

Marvin Reschinsky, der forhandler på vegne af Ver.di, udtaler, at arbejdsgiverens udspil er en fornærmelse mod de ansatte.

”Mens koncernen giver piloterne, der har basisindkomster på op mod 270.000 euro (to millioner kroner) om året, høje tocifrede lønstigninger, bliver jordpersonalet, hvoraf nogle har en starttimeløn på 13 euro (100 kroner), end ikke kompenseret for de seneste par års prisstigninger. Det er åbenlyst asocialt.”


Relaterede artikler:

Nye strejker udfordrer Lufthansa

Forventer kaos: Strejke rammer 11 tyske lufthavne

Udsigt til færre gener af flyvelederstrejker i Frankrig