A319 fra Air Malta (Foto: B767Muck/Wikipedia)

Alitalia forhandler om køb af flyselskab

Alitalia vil købe 49 procent af aktierne i Air Malta og har indledt en due diligence-proces, der senere kan munde ud i en aftale med den maltesiske regering.

Konsolideringen i den europæiske luftfart fortsætter med uformindsket styrke. Det lille flyselskab Air Malta er blevet opkøbsemne for Alitalia, der har underskrevet en intentionsaftale Maltas regering om at købe 49 procent af aktierne i det statsligt ejede flyselskab.

I første omgang skal der gennemføres en omfattende due diligence, førend bestyrelsen for de to flyselskaber kan tage stilling til, om transaktionen skal gennemføres.

“Der er stærke kulturelle og kommercielle bånd mellem Italien og Malta, og denne intentionsaftale er det første og vigtige skridt, men vi vil ikke træffe en beslutning før vi har gennemført en udtømmende undersøgelse af vilkårene i for en aftale. Vi vil også understrege, at en aftale med Air Malta utvetydigt  ikke kommer til at forstyrre vores treårige turnaround-plan eller få indflydelse på vores finansielle position,” siger Alitalias koncernchef Cramer Ball i en pressemeddelelse.

Efter at Etihad Airways købte sig ind i Alitalia med overtagelse af 49 procent af aktierne i det italienske flyselskab, er der kun gået fremad for Alitalia, der havde været igennem en lang krise siden årtusindeskiftet.

“Vi forventer at opnå et positivt resultat i 2017, og vi bliver nødt til at planlægge vores fremtid, hvorfor vi har valgt at se nærmere på, om Air Malta passer ind i vores strategiske vækst, især hvor vores rutenetværk kan komplementere hinanden i det sydlige Italien. Fremtiden i kommerciel luftfart bliver præget af konsolideringer, og vi må undersøge mulighederne på de områder, hvor vi mener, at vi kan tilbyde et styrket udbud til vors kunder,” understreger Alitalia-chefen.

Kun drøftelser med Alitalia
Maltas regering har længe signaleret, at flyselskabet ønskede at finde en strategisk samarbejdspartner, og der er tilsyneladende også glæde over, at Alitalia har meldt sig som strategisk investor.

“Det er første skridt i processen, og der er stadig lang vej igen. Vi har nu underskrevet en intentionsaftale med Alitalia, hvilket betyder, at vil vil indstille drøftelserne med andre flyselskaber og i stedet starte detaljerede forhandlinger med Alitalia,” lyder det fra Dr. Zammit Lewis, der er transportminister på Malta.

Air Malta råder i dag over ni fly med et aldersgennemsnit i underkanten af 11 år. Flåden er fordelt på syv Airbus A320 samt to Airbus A319, og selskabet flyver til omkring 35 destinationer i middelhavsregionen.

Air Malta blev oprindeligt etableret den 31. marts 1973. Den maltesiske regering valgte et udenlandsk flyselskab som fødselshjælper, og det blev Pakistan International Airlines, der dengang var et af de førende flyselskaber i Asien. Indtil første fly kom i luften den 1. april 1974 var det British European Airways (BEA), der fløj på vegne af Air Malta. Senere i 1974 blev BEA fusioneret med BOAC og blev til det selskab, som vi i dag kender som British Airways.

Relaterede artikler:

Alitalia afslører nyt look

Alitalia 3.0 er i luften

Etihad Airways har reddet Alitalia