Arbejdsudvalget i Norsk Pilotforbund.

Parat samler Nordens største fagmiljø i luftfarten

Piloter fra SAS, Norwegian, Widerøe og helikopterselskabet Bristow er gennem Norsk Pilotforbund blevet optaget i fagforbundet Parat og vil organisere flere end 1.600 medlemmer.

Norges to hovedorganisationer, henholdsvis YS og LO, har delt organiseringen af piloter og kabinepersonale imellem sig. I sidste uge etablerede flere end 1.600 piloter Norsk Pilotforbund, der er en del af fagforbundet Parat i den partipolitisk neutrale YS-familie. Det var piloter fra SAS Norge Pilotforening, Norwegian Pilot Union, Widerøe Pilotforening samt pilotforeningen i helikopterselskabet Bristow, der valgte at forene kræfterne.

I Norsk Cockpitforbund, der er et fagforbund i LO, er der medlemmer fra Norske SAS-flygeres forening, Norsk Luftambulanse Flygerforening og Sundt Air Flygerforening. Herudover er Norsk Kabineforening også medlem af LO.

Med etableringen af Norsk Pilotforbund har det konkurrerende LO-forbund fået en ny og større konkurrent.

“Vi har samlet Nordens største fagmiljø inden for luftfart og organiserer piloter fra samtlige store norske flyselskaber,” udtaler Peter Førde, der til daglig er Widerøe-kaptajn, i en pressemeddelelse.

Parat Luftfart har i dag omkring 6.000 medlemmer, der er organiseret i tre hovedområder for piloter, kabinepersonale samt handlingpersonale. Samtidig er forbundet medlem af de internationale transportarbejderorganisationer NTF, ETF og ITF.

“Der er ingen andre som har den juridiske, internationale eller faglige tyngde, som vi mener er nødvendig for at varetage vores interesser over for arbejdsgivere, politikere samt medier i ind- og udland.

Fokus på leje af piloter
Det var Widerøe-piloterne, der banede vejen for etablering af Norsk Pilotforbund under Parat, da de for 10 dage siden blev enige om at vælge organiseringen under Parat og ikke som hidtil i det uafhængige Norsk Flygerforbund.

“For os er etableringen af pilotforbundet vigtig for at vise styrke i forhandlinger og som en påvirkningskraft over for luftfartsmyndighederne. Sikkerheden i luftfarten er vigtig for os alle, ikke mindst for dem, der har sit daglige arbejde i denne branche,” siger Vegard Einan, der er næstformand i Parat.

Et af de første områder, som Norsk Pilotforbund vil kaste sig over, er flysikkerhed i forbindelse med leje af piloter. Det er SAS-repræsentanten Trond Solberg, der vil arbejde med spørgsmål knyttet til det forhold, hvem der er den reelle arbejdsgiver for piloterne.

 

Relaterede artikler:

Flyvebranchens Personale Union forlader Serviceforbundet

SAS-piloter politianmelder Norwegian

Derfor blev pilot-formand væltet