Sikkerhedspersonale i London Heathrow Airport. (Foto: Heathrow Airport | PR)

31 strejkedage i Europas største lufthavn

Sikkerhedspersonale i London Heathrow Airport vil strejke i 31 udvalgte dage i perioden fra den 24. juni til den 27. august. Der kan forventes forsinkelser og aflysninger samt andre driftsforstyrrelser.

Der har længe været forhandlinger mellem sikkerhedspersonalet i London Heathrow Airport, der er organiseret via fagforeningen Unite, og lufthavnens ledelse på den anden side af bordet.

Forhandlingerne handler om lønforhold, hvor Unite hævder, at sikkerhedspersonalets årsløn i Heathrow Airport, der er den største lufthavn i Vesteuropa, er mellem 5.000 og 6.000 pund (43.000 til 52.000 kroner) lavere end hos kollegerne i de to øvrige London-lufthavne, henholdsvis Gatwick og Stansted.

Da der tilsyneladende ikke er bevægelse i forhandlingerne, har Unite valgt at optrappe konflikten ganske voldsomt ved at annoncere 31 strejkedage fra den 24. juni og helt frem til den 27. august.

Strejken ventes at omfatte omkring 2.000 sikkerhedsansatte i den store britiske lufthavn. Strejken kommer til at omfatte personalet i Terminal 3 og Terminal 5 samt den del af de ansatte, der er ansvarlige for at tjekke de køretøjer, der bevæger sig ind på lufthavnens område.

Rammer i Terminal 3 og 5
British Airways vil som operatør på Terminal 5 blive ramt, når konflikten optrappes, og i Terminal 3 vil det være selskaber som Virgin Atlantic, Emirates, Qatar Airways, United Airlines, American Airlines og Delta Air Lines, der vil have udsigt til forstyrrelser i trafikken. 

SAS opererer til og fra Terminal 2, hvorfor selskabet i første omgang ikke ser ud til at blive ramt. 

Hos Unite forklarer generalsekretær Sharon Graham i en pressemeddelelse, at strejken i lufthavnen vil fortsætte, indtil man får et rimeligt løntilbud til sikkerhedspersonalet.

“Heathrow Airport har helt forkerte prioriteter. Dette er en utroligt velhavende virksomhed, som denne sommer venter store overskud og en bonus til ledelsen. Den forventes også at udbetale enorme udbytter til aktionærerne, men de ansatte har svært ved at klare sig og betales langt mindre end ansatte i andre lufthavn,” udtaler han.

Strejkedage rammer travle perioder
Unite har allerede udmeldt samtlige 31 strejkedage.

I juni strejkes på følgende kalenderdage; 24, 25, 28, 29 og 30. Strejkerne i juli gennemføres på datoerne 14, 15, 16, 21, 22, 23, 24, 28, 29, 30 og 31. I august er der planlagt strejker på datoerne 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 24, 25, 26 og 27.

Datoerne falder sammen med Eid ul-Adha, den islamiske eid-fest fra 28. juni til 2. juli, starten af skoleferien fra den 21. til 24 juli samt officielle helligdage sidst i august fra den 24. til 27. august.

“Forsinkelser, forstyrrelser og aflysninger vil være uundgåelige som følge af strejken. Men denne tvist er alene skabt af Heathrow Airport,” lyder det fra Wayne King, der er regional repræsentant for Unite.

 

Relaterede artikler:

Strejke kostede 160.000 passagerer i marts

Udsigt til påskekaos i Heathrow-lufthavnen

Strejker truer i Heathrow og Gatwick