Terminal D i Sheremetyevo International Airport i Moskva. (Foto: Alex Beltyukov)

47 lufthavne skal have nye navne

En lang række russiske lufthavne bliver i fremtiden opkaldt efter historiske personer. Navnevalgene sker på baggrund af en stor afstemning i befolkningen.

Inden længe får hele 47 lufthavne i Rusland nye navne.

Den russiske stat har i løbet af oktober og november haft en stor afstemning på internettet, hvor alle russiske statsborgere har kunnet stemme på forskellige kandidater til nye navne på mange af landets lufthavne. Initiativet sker i forbindelse med projektet ”Great Names of Russia”, skriver det tyske medie aeroTELEGRAPH.

Den største lufthavn i Moskva, Sheremetyevo, vil bliver opkaldt efter Alexander Pushkin, der levede fra 1799 til 1837. 39 procent af stemmerne gik til ham. Den næststørste lufthavn ved den russiske hovedstad, Domodedovo, får fremover navn efter naturvidenskabsmanden Mikhail Lomonosov. Han levede endnu længere tilbage, i perioden fra 1711 til 1765. Hele 71 procent af stemmerne faldt på ham.

Der er endnu ikke truffet en definitiv afgørelse om nyt navn til Vnukovo, der er Moskvas tredjestørste lufthavn. Sergei Korolyov, der er grundlægger af det sovjetiske rumprogram, førte afstemningen, men den endelige beslutning lader vente på sig.

Flere millioner russere deltog
Nogle af de andre russiske lufthavne, der får nye navne, er: Voronezh (Peter den Store), Krasnodar (Katharina den Store), Mineralnye Vody (det 19. århundredes forfatter Mikhail Lermontov ) og Petropavlovsk-Kamachatsky (den danske opdagelsesrejsende Vitus Bering).

5,5 millioner russere deltog i afstemningen, der havde til formål at finde mere storladne navne til de mange lufthavne. Moskva-lufthavnene Sheremetyevo og Domodedovo er opkaldt efter nærliggende landsbyer, og det ønskede den russiske stat at ændre på.

Mikhail Lomonosov blev ikke kun vinder i Domodedovo – han blev også stemt ind som nummer ét i Talagi. Der er på den baggrund gang i anden valgrunde, ligesom tilfældet er i Sankt Petersborg og Nizhnevartovsk.

“En global tendens”
Afstemningen er blevet støttet af den russiske stats afdelinger for historie, litteratur og geografi. Også den russiske stats offentlige instans er involveret, da den har til opgave bringe borgernes interesser ind i statslige organer og administration.

På afstemningens hjemmeside står der blandt andet: ”At give lufthavne navne efter vigtige sønner og døtre i landet er en global tendens, der er vigtig.” Idéen med at navngive lufthavne efter historiske personer stammer fra USA, hvor det først blev set i 1947 med udpegning af New York-lufthavnen La Guardia efter byens tidligere borgmester Fiorello La Guardia.

Den russiske tv-station Rossija 1, der offentliggjorde afstemningsresultatet, forventer ifølge aeroTELEGRAPH, at den russiske præsident, Vladimir Putin, vil underskrive et endeligt dokument. Herefter vil lufthavnene blive omdøbt.

Sheremetyevo-lufthavnen har angiveligt udtalt, at den vil kalde sig Sheremetyevo International Airport – Alexander Pushkin.

 

Relaterede artikler:

SAS fløj landsholdet til Rusland

Rusland udskyder forhandlinger om Asien-trafik

Karup Lufthavn skifter navn