Forpladsen i Aalborg Lufthavn. (Foto: Aalborg Lufthavn | PR)

Aalborg Lufthavn: Januar var påvirket af omikron

Coronarestriktioner prægede passagertrafikken til og fra Aalborg Lufthavn i årets første måned, hvor lufthavnen nåede op på 59,1 procent af 2020-niveauet.

Efter et år hvor rejseaktiviteten gradvist var begyndt at komme sig, var det et dårligt varsel for både lufthavne og flyselskaber, da den mere smitsomme omikronvariant blev opdaget hen mod slutningen af sidste år.

Varianten skabte igen usikkerhed i markedet og fik Danmark og andre lande til at stramme rejserestriktionerne, hvilket endnu engang fik konsekvenser for luftfartsbranchen. Restriktionerne påvirkede også Aalborg Lufthavn, der netop har offentliggjort passagertallene for den første måned af 2022.

Tallene viser, at der i januar var i alt 59.195 rejsende til og fra Aalborg Lufthavn. Det svarer til 59,1 procent af antallet af rejsende i januar 2020, før COVID-19-pandemien for alvor ramte disse breddegrader. Dengang rejste 100.166 passagerer til eller fra lufthavnen.

Stadig få internationale passagerer
I januar i år betjente Aalborg Lufthavn 41.869 indenrigspassagerer, hvilket svarer til 71,8 procent af 2020-niveauet, hvor der var 58.254 passagerer. Indenrigsruten betjenes af SAS, Norwegian samt DAT, der først startede rutedriften i april 2020 og derfor ikke figurerer i trafiktallene for januar 2020.

Januar 2020 var desuden skelsættende for Aalborg Lufthavn, da lufthavnen her nåede det laveste niveau af indenrigspassagerer i 11 år. Det skyldtes manglende konkurrence på indenrigsflyvningerne samt at priserne dengang var blevet for høje, fortalte daværende lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

Der var 10.296 udenrigspassagerer, som rejste via lufthavnen i dette års første måned. Antallet repræsenterer en nedgang på 65,7 procent i forhold til januar 2020, hvor 30.080 internationale rejsende enten ankom til eller afrejste fra lufthavnen.

”En noget udfordrende start”
De færre udenrigsrejsende skyldes ifølge lufthavnen, at flere udenrigsruter og dele af charterprogrammet fra lufthavnen har været sat på pause. Det ses også i antallet af charterpassagerer. I januar i år rejste 7.030 passagerer på charterferie til og fra lufthavnen, mens det tal var 11.832 i januar 2020.

Lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen lægger ikke skjul på, at COVID-19 har påvirket trafikken i årets første måned. Han ser dog tegn på bedring, og direktøren fortæller blandt andet, at SAS, Norwegian og DAT vil øge til op imod 20 daglige indenrigsafgange i foråret og sommerprogrammet.

”Som forventet har vi haft en noget udfordrende start på 2022, på grund af gældende restriktioner, der blev skærpet tilbage i december. Udenrigsruter med Ryanair og SAS har derfor i en kortere periode været sat på pause, men allerede her fra start februar kommer der fly i luften igen til både London og Oslo. Samtidig kommer charterprogrammet helt op at køre igen fra midt februar, hvor vi også ser en større efterspørgsel end først på året.”

 

Relaterede artikler:

Passagerstigning på 51 procent i Aalborg Lufthavn

Snekaos kostede 30 aflysninger i Aalborg Lufthavn

Aalborg Lufthavn tæt på 2019-niveau