Administrerende direktør i Aarhus Lufthavn, Peter Høgsberg.

Aarhus Lufthavn i knæfald for aarhusianerne

Ledelsen i den trængte Aarhus Lufthavn appellerer nu direkte til østjyderne om at støtte op om lufthavnen. Lufthavnsdirektøren taler om fælles ansvar og beder om at man tager “ja-hatten“ på.

Udviklingen i Aarhus Lufthavn er kun gået en vej siden 2012. Flyselskaber og passagerer vender lufthavnen ryggen, mens konkurrenterne i Aalborg og Billund fortsætter med at vokse.

Lufthavnens primære udfordring er, at der ikke er nok ruter at tilbyde de 727.000 mennesker, der har en transporttid på en time til den østjyske lufthavn. Udover indenrigsruten til København, er der blot fire udenrigsruter samt et beskedent charterprogram.

Mens Aarhus Kommune i disse måneder har en ekstern konsulentvirksomhed til at undersøge mulighederne for en eventuel ny beliggenhed af Aarhus Lufthavn, kæmper lufthavnsdirektør Peter Høgsberg med at bevare optimismen og forsøge at gøre opmærksom på de muligheder, der trods alt er.

“Det er afgørende, at vi forstår, at jo mere vores lufthavn bliver brugt, jo stærkere et grundlag har vi for at hente endnu flere ruter og generel øget aktivitet hertil, hvilket jo er det, som alle sukker efter,“ siger administrerende direktør Peter Høgsberg.

“Ja-hatten“ skal på
Med en samlet tilbagegang på 20 procent på såvel charter- og udenrigstrafikken i 2014, er der behov for, at udviklingen vender. Ryanair har trukket de fleste ruter væk fra lufthavnen og har blot London-Stansted tilbage, mens Sun-Air på vegne af British Airways flyver til Oslo, Stockholm og Gøteborg. I 2015 er der lagt 26.000 chartersæder til salg til Kreta, Cypern, Mallorca og Lesbos i sommerprogrammet samt Tenerife og Madeira i vinterprogrammet.

I Aarhus Lufthavn må man kæmpe mod Aalborg Lufthavn, der tilbyder gratis parkering. Nu har Århus Charter valgt at betale parkeringen for de gæster, der gerne vil flyve med den lokale charterarrangør på ferie fra den østjyske lufthavn.

“Det er så at sige vores fælles ansvar, at vi kan få endnu bedre vilkår. For passagertal er afgørende for at tiltrække endnu mere aktivitet. Sådan er det bare. Vi har stor forståelse for, at ikke alle kan flyve fra Aarhus Lufthavn, fordi vi ikke har ruter til hele verden. Men har du ‘ja-hatten’ på, så er der jo faktisk rigtig mange steder, du kan komme til,“ understreger Peter Høgsberg.

Lufthavnsdirektøren ønsker, at man fokuserer på, hvad man har, og ikke hvad man mangler. Han fremhæver enkle parkeringsforhold, lufthavnsbus til hoveddøren samt connecting flights i København, der giver adgang til yderligere 150 destinationer.

“Det skal være hurtigt og nemt – og det er det! Og der er allerede rigtig mange steder, du kan flyve til og holde ferie direkte herfra,“ lyder det fra den evigt optimistiske lufthavnsdirektør.