Terminalbygningen i Aarhus Lufthavn (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Aarhus Lufthavn ramt af “Berlin-syge”

En tilbagegang i Aarhus Lufthavn i februar på 8,5 procent skyldes ifølge lufthavnen hverken coronavirus eller andre omstændigheder. Det handler om fraværet af en rute til Berlin.

Mens flere lufthavne angiver coronavirus som årsag til et faldende passagertal i februar måned, ser det tilsyneladende helt anderledes ud for Aarhus Lufthavn.

Lufthavnen på Djursland er tilsyneladende gået fri af det fald i efterspørgslen, som både flyselskaber og lufthavne rapporterer fra februar måned, for lufthavnen nævner ikke COVID-19 med ét ord i den kommentar, der er udsendt på baggrund af trafiktallene fra februar.

Faktum er, at Aarhus Lufthavn har haft en passagertilbagegang i februar på hele 8,5 procent sammenlignet med samme måned året før. Da februar 2020 indeholder en skuddag, ville der have været tocifret tilbagegang, hvis der skulle måles op imod de 28 dage i sidste års februar.

“Årsagen til den væsentligste minusvækst, skal findes i easyJets rute til Berlin, der har været på standby i årets første måneder,” skriver Aarhus Lufthavn.

Det var dog kun omkring 1.700 af de 4.300 manglende udenrigspassagerer, der kan henføres til Berlin-ruten, som easyJet lynlukkede i juni sidste år. Nu har man valgt med kort varsel at give den et nyt forsøg fra den 30. marts, da det britiske lavprisflyselskab pludseligt har fået frigivet kapacitet, der kan indsættes til den østjyske lufthavn.

20 procent færre udenrigspassagerer
Aarhus Lufthavn oplyser ikke selv specifikke tal for delsegmenterne i trafikken, mene den totale tilbagegang var på 3.075 rejsende til i alt 33.267 passagerer i hele februar.

Det er dog udenrigstrafikken, der er hovedproblemet med fraværet af Berlin-ruten, reduceret fartplan til München og en manglende rute til Gøteborg i forhold til samme måned sidste år – samt et muligt passagertab fra stormen Ciara og coronakrisen. Selv angiver lufthavnen en tilbagegang på 20 procent i antallet af udenrigspassagerer. 

Til gengæld var der i chartertrafikken en fremgang på 21,2 procent fra 2.490 passagerer sidste år til omkring 3.020 passagerer i år. Fremgang var der også i indenrigstrafikken, hvor omkring 13.030 passagerer benyttede SAS-ruten til København, hvilket var 5,6 procent flere end sidste år.

 

Relaterede artikler:

Berlin-rute vender tilbage til Aarhus Lufthavn

Fem svære måneder for Aarhus Lufthavn

EasyJet sommerlukker i Aarhus Lufthavn