Wizz Air Airbus A320 i Aarhus Lufthavn i 2011. (Arkivfoto: Aarhus Lufthavn | PR)

Aarhus stadig foran Aalborg på udenrigstrafik

Trods imponerende vækst i Aalborg Lufthavn er det endnu ikke lykkedes at overhale Aarhus Lufthavn på udenrigstrafikken. Selv efter KLM´s åbning af Amsterdam-ruten har den nordjyske lufthavn mindre udenrigstrafik end konkurrenten mod syd.

Mange har forudsagt, at 2011 bliver året, hvor Aalborg Lufthavn for alvor slår igennem på udenrigstrafikken og overhaler Aarhus Lufthavn som den tredjestørste udenrigslufthavn i Danmark.

Men Aalborg Lufthavn må formentlig vente til årets sidste måneder, før man med sikkerhed kan vide, om dette mål bliver indfriet. Indtil videre er den nordjyske lufthavn bagud i forhold til Aarhus Lufthavn.

Således var der i årets fem første måneder 65.868 udenrigsrejsende til og fra Aalborg Lufthavn, mens Aarhus Lufthavn havde omkring 10.000 flere udenrigspassagerer med ialt 75.978. Pæne tal, der indikerer vækst i begge lufthavne, men der er stadig langt op til tallene fra Billund Lufthavn, der alene i maj måned havde 150.014 passagerer gennem terminalen-.mere end de to øvrige jyske internationale lufthavne samlet kunne præstere på fem måneder.

I Aarhus Lufthavn var der 20.933 udenrigspassagerer i maj måned, mens 19.086 rejste gennem Aalborg Lufthavn på udenrigsrejser i samme måned.

“Det erglædeligt at udenrigsrute-trafikken igen udviser vækst, hvilket primært kan tilskrives de nye ruter til Helsinki og Gdansk,“ vurderer lufthavnsdirektør Ole Paaske fra Aarhus Lufthavn. Han kan samtidig glæde sig over, at det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air har valgt at fastholde den nye Gdansk-Aarhus rute i vinterfartplanen fra 1. november.

Men selvom Aalborg Lufthavn endnu ikke har overhalet lufthavnen ved Aarhus, er det ikke udtryk for, at udenrigstrafikken ikke vokser – tværtimod. “Udenrigspassagererne vælter igennem tælleapparaterne,“ hedder det i en pressemeddelelse fra Aalborg Lufthavn. Passagervæksten på udenrigsruterne var nemlig på hele 32,5 procent i maj måned.

Samlet set kom Aarhus Lufthavn ud af maj måned med en vækst på 9,6 procent til i alt 58.828 passagerer, mens Aalborg Lufthavn gik 0,4 procent tilbage til 124.760 passagerer. En netto tilbagegang på 562 passagerer, der ifølge lufthavnen skyldes en håndfuldaflyste flyafgange i forbindelse med den islandske askesky.